Šefici Službe poslova sa strancima uslovna kazna

Nebojša Tomašević
Šefici Službe poslova sa strancima uslovna kazna

Sarajevo - Šef mostarske kancelarije Službe za poslove sa strancima BiH Ana Miličević u Sudu BiH je osuđena na uslovnu kaznu od 22 mjeseca zatvora zbog organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja i iznude.

Prema toj presudi, ona neće ići iza brave ako u roku od tri i po godine ne počini krivično djelo. Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice koji je Miličevićeva zaključila sa Tužilaštvom BiH.

U presudi se navodi da je Miličevićeva od oktobra do kraja 2013. godine bila član organizovane kriminalne grupe koja se bavila iznudama novca od stranih državljana. Grupi se na teret stavlja da su od 2012. do 2014. godine ucjenjivali i iznuđivali novac od stranih državljana koji borave i rade na području Hercegovine.

Na čelu grupe bio je šef Terenskog centra Službe za poslove sa strancima u Mostaru Boris Kordić. Osim njega i Miličevićeve, ovoj grupi su pripadali inspektor pomenute službe u Mostaru Josip Kvesić, direktor firme "Vlamon" u Čitluku Vlatka Puljić i državljanin Italije Luka Kobre. Oni su strane državljane ucjenjivali boravišnim dozvolama, koje su im izdavali u zamjenu za novac. Oni su im prijetili da će ih protjerati iz BiH ili im uskratiti boravak ako im ne plate. Uzimali su i po 20.000 evra, a s ciljem činjenja kriminala osnovali su preduzeće "Vlamon" u Čitluku, preko kojeg su vodili kriminalne poslove. Na teret im se stavlja i pokušaj preuzimanja hotelskog kompleksa kojim su upravljali državljani Italije i članovi jedne nevladine organizacije iz ove zemlje. Namjeravali su da preuzmu upravljanje hotelom na 15 godina uz zakupninu višestruko ispod tržišne cijene. Svi su uhapšeni u policijskoj akciji "Pelegrino", koja je sprovedena 26. februara 2014. godine na području Mostara, Čitluka i Širokog Brijega po nalogu Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana