Благајнику три године затвора због проневјере 121.000 КМ

Н. Т.
Благајнику три године затвора због проневјере 121.000 КМ

Сарајево - Бивши благајник КЈКП "Сарајевогас" Аднан Коњо (37) у сарајевском Кантоналном суду осуђен је на три године затвора због проневјере 121.000 марака.

Према пресуди, Коњо је узимао новац од корисника "Сарајевогас" за утрошени гас, али га није уплатио на рачун фирме већ узимао себи. У пресуди је наведено да је он од 14. до 31. августа 2012. године присвојио новац од 4.334 корисника "Сарајевогаса".

- Коњо је на рачуне корисника уредно стављао печат предузећа и свој параф као потврду да је "Сарајевогасу" извршена уплата. Дио рачуна о наплати који су требало да буду смјештени у архиву фирме он је чувао у свом радном столу. Те рачуне није књижио, нити је задуживао кроз благајну. Такође није приказивао неплаћене рачуне кроз дневне извјештаје у промету - наведено је у пресуди.

Оптужницу против Коње Тужилаштво Кантона Сарајево подигло је у јуну прошле године.

Због истих дјела у сарајевском Кантоналном суду током 2015. године осуђен је и бивши благајник у кабинету предсједника ФБиХ Махир Ћешко (39). Њему је изречено 16 мјесеци затвора, јер је током 2013. године проневјерио 70.302 марке које су му биле повјерене као благајнику. Према пресуди, он је новац присвојио у неколико наврата, а у благајничким извјештајима је наводио да тај новац постоји.

Сличан случај злоупотребе посла благајника откривен је и недавно у Дому здравља Лакташи. Полиција је Окружном тужилаштву Бањалука почетком марта пријавила благајницу поменуте здравствене установе Божану Ђурић за проневјеру 113.700 КМ. Према тој пријави, она је новац присвојила у периоду од 2000. до 2011. године приликом наплате разних услуга од пацијената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана