Blagajniku tri godine zatvora zbog pronevjere 121.000 KM

N. T.
Blagajniku tri godine zatvora zbog pronevjere 121.000 KM

Sarajevo - Bivši blagajnik KJKP "Sarajevogas" Adnan Konjo (37) u sarajevskom Kantonalnom sudu osuđen je na tri godine zatvora zbog pronevjere 121.000 maraka.

Prema presudi, Konjo je uzimao novac od korisnika "Sarajevogas" za utrošeni gas, ali ga nije uplatio na račun firme već uzimao sebi. U presudi je navedeno da je on od 14. do 31. avgusta 2012. godine prisvojio novac od 4.334 korisnika "Sarajevogasa".

- Konjo je na račune korisnika uredno stavljao pečat preduzeća i svoj paraf kao potvrdu da je "Sarajevogasu" izvršena uplata. Dio računa o naplati koji su trebalo da budu smješteni u arhivu firme on je čuvao u svom radnom stolu. Te račune nije knjižio, niti je zaduživao kroz blagajnu. Takođe nije prikazivao neplaćene račune kroz dnevne izvještaje u prometu - navedeno je u presudi.

Optužnicu protiv Konje Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je u junu prošle godine.

Zbog istih djela u sarajevskom Kantonalnom sudu tokom 2015. godine osuđen je i bivši blagajnik u kabinetu predsjednika FBiH Mahir Ćeško (39). Njemu je izrečeno 16 mjeseci zatvora, jer je tokom 2013. godine pronevjerio 70.302 marke koje su mu bile povjerene kao blagajniku. Prema presudi, on je novac prisvojio u nekoliko navrata, a u blagajničkim izvještajima je navodio da taj novac postoji.

Sličan slučaj zloupotrebe posla blagajnika otkriven je i nedavno u Domu zdravlja Laktaši. Policija je Okružnom tužilaštvu Banjaluka početkom marta prijavila blagajnicu pomenute zdravstvene ustanove Božanu Đurić za pronevjeru 113.700 KM. Prema toj prijavi, ona je novac prisvojila u periodu od 2000. do 2011. godine prilikom naplate raznih usluga od pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana