Руси очарани вином, пршутом и ајваром

Маријана Миљић
Руси очарани вином, пршутом и ајваром

Санкт Петербург - Највећу пажњу посјетилаца штанда РС на божићњем сајму у Санкт Петербургу привукли су вино, пршута, ајвар и традиционални накит са чувеним змијањским везом.

Сајам је посјетило више од милион људи, а штанд РС, који је постављен први пут ове године, изазвао је велико интересовање посјетилаца, привредника и званичника. Штанд су посјетили и градоначелник Санкт Петербурга Георгиј Полтавченко и предсједник Комитета за развој предузетништва и потрошачког тржишта овог руског града Елгиз Качајев.

- Највећу пажњу су привукли сувомеснати производи, сиреви, конзерве, слаткиши, а посебно вино из Српске. Ресторан "Балкански гурман" из Санкт Петербурга, који представља генерални директор Константин Тушуп, изразио је жељу и спремност за сталну куповину пршуте и ајвара из Српске за своје потребе. Тушуп, који је био представник РС на сајму и радио на штанду, веома је задовољан резултатима - рекао је шеф Представништва РС у Русији Душко Перовић.

На штанду РС су били представљени и сувенири, а посјетиоци су били посебно одушевљени ручним радовима Удружења креативаца "Драганасгарден" из Бањалуке и накитом са змијањским везом који је увршћен на УНЕСКО-ову листу свјетске баштине.

Асортиман су представили и произвођачи вина и меда из Требиња, Челинца и Градишке, те произвођачи млијека и млијечних производа из Бањалуке и Билеће. На сајму су били представљени и произвођачи кондиторских производа из Приједора, Требиња, Бањалуке и произвођачи сувенира.

Перовић наглашава да за сада није могуће продавати робу из Српске на тржишту Русије, с обзиром на извјештај који је крајем 2016. године припремило руско Министарство пољопривреде. Инспекција Ветеринарске и фитосанитарне службе Министарства пољопривреде Русије приликом посјете пољопривредним капацитетима у РС уочила је да њихови производи не одговарају стандардима Русије и Евроазијске уније. У закључцима извјештаја Службе наведено је да надлежни органи РС и БиХ морају појачати контролу и одржати низ активности усмјерених ка отклањању уочених недостатака, а у случају сертификације производа за тржиште Руске Федерације и Евроазијске уније треба обезбиједити поштовање санитарних норми и правила те земље.

Угледни сајам

Божићни сајам у Санкт Петербургу је један од најпознатијих у свијету, са дугогодишњом традицијом.

На њему се само ове године представило око 120 излагача из 12 земаља, а њихов број расте из године у годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана