Rusi očarani vinom, pršutom i ajvarom

Marijana Miljić
Rusi očarani vinom, pršutom i ajvarom

Sankt Peterburg - Najveću pažnju posjetilaca štanda RS na božićnjem sajmu u Sankt Peterburgu privukli su vino, pršuta, ajvar i tradicionalni nakit sa čuvenim zmijanjskim vezom.

Sajam je posjetilo više od milion ljudi, a štand RS, koji je postavljen prvi put ove godine, izazvao je veliko interesovanje posjetilaca, privrednika i zvaničnika. Štand su posjetili i gradonačelnik Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko i predsjednik Komiteta za razvoj preduzetništva i potrošačkog tržišta ovog ruskog grada Elgiz Kačajev.

- Najveću pažnju su privukli suvomesnati proizvodi, sirevi, konzerve, slatkiši, a posebno vino iz Srpske. Restoran "Balkanski gurman" iz Sankt Peterburga, koji predstavlja generalni direktor Konstantin Tušup, izrazio je želju i spremnost za stalnu kupovinu pršute i ajvara iz Srpske za svoje potrebe. Tušup, koji je bio predstavnik RS na sajmu i radio na štandu, veoma je zadovoljan rezultatima - rekao je šef Predstavništva RS u Rusiji Duško Perović.

Na štandu RS su bili predstavljeni i suveniri, a posjetioci su bili posebno oduševljeni ručnim radovima Udruženja kreativaca "Draganasgarden" iz Banjaluke i nakitom sa zmijanjskim vezom koji je uvršćen na UNESKO-ovu listu svjetske baštine.

Asortiman su predstavili i proizvođači vina i meda iz Trebinja, Čelinca i Gradiške, te proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda iz Banjaluke i Bileće. Na sajmu su bili predstavljeni i proizvođači konditorskih proizvoda iz Prijedora, Trebinja, Banjaluke i proizvođači suvenira.

Perović naglašava da za sada nije moguće prodavati robu iz Srpske na tržištu Rusije, s obzirom na izvještaj koji je krajem 2016. godine pripremilo rusko Ministarstvo poljoprivrede. Inspekcija Veterinarske i fitosanitarne službe Ministarstva poljoprivrede Rusije prilikom posjete poljoprivrednim kapacitetima u RS uočila je da njihovi proizvodi ne odgovaraju standardima Rusije i Evroazijske unije. U zaključcima izvještaja Službe navedeno je da nadležni organi RS i BiH moraju pojačati kontrolu i održati niz aktivnosti usmjerenih ka otklanjanju uočenih nedostataka, a u slučaju sertifikacije proizvoda za tržište Ruske Federacije i Evroazijske unije treba obezbijediti poštovanje sanitarnih normi i pravila te zemlje.

Ugledni sajam

Božićni sajam u Sankt Peterburgu je jedan od najpoznatijih u svijetu, sa dugogodišnjom tradicijom.

Na njemu se samo ove godine predstavilo oko 120 izlagača iz 12 zemalja, a njihov broj raste iz godine u godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Cijena nafte u porastu
Cijena nafte u porastu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana