Радницима шамачкe Бадерe плате и пола отпремнине

Маријана Миљић
Радницима шамачкe Бадерe плате и пола отпремнине

Шамац - Радницима шамачког "Бадера", којима су подијељени откази након што су данима држали под блокадом улаз у предузеће, добиће зарађене плате и на рачун ће им бити исплаћена половина износа отпремнине.

Договор са челницима предузећа 22 отпуштена радника су постигла кроз систем мирног рјешавања радних спорова.

- Појединима су већ исплаћене плате и отпремнине, док ће преосталима новац бити на рачунима идућих дана. Постигли смо и договор са управом да будемо проглашени технолошким вишком, чиме је створена могућност да се пријавимо на биро и на тај начин добијамо помоћ од њих неколико мјесеци. То ће нам бити добро за почетак, док не нађемо какво-такво запослење - казао је предсједник Синдиката "Бадера" Марко Поповић.

Радници у производњи прво су се одлучили на штрајк како би добили зарађене плате. Када то није уродило плодом блокирали су фирму, након чега су им из управе послали отказе.

Након свега кроз шта су прошли, радници истичу да се њихова борба исплатила и да бар могу бити примјер свим запосленима у Српској којима послодавци не исплаћује плате да не одустају од онога за шта су радили.

- Да смо дигли руке од свега данас бисмо вјероватно били без плата за које смо радили протеклих мјесеци. Велики број нас је већ нашао плаћенији посао, јер је ријеч о добрим мајсторима - истиче један од отпуштених радника "Бадера", који се бави производњом и монтирањем жељезних конструкција.

"Бадер" је осим плата дуговао и велику суму новца за порезе и доприносе и општини Шамац, која је раније најавила помоћ у збрињавању отпуштених радника. Да ли ће то бити урађено и које ће идуће кораке предузети јуче нисмо сазнали, јер се начелник општине Ђорђе Миличевић није јављао на позиве.

Он је раније најавио да ће додијелити и подстицаје послодавцима који запосле отпуштене раднике, те да су спремни и да дио њих подрже у покретању самосталних предузетничких радњи.

Њемачка фирма "Бадер" присутна је у Шамцу од 2005. године, а проблеми у пословању појавили су се у посљедње три-четири године. Директор и власник предузећа је Бернард Шнајдер.

Стечај

Група радника је због великих дуговања поднијела Окружном привредном суду у Добоју захтјев за покретање стечаја у "Бадеру".

- Шта ће бити са тим захтјевом, остаје да видимо. Предузеће тренутно ради, али због проблема у пословању вјерујемо да неће дуго издржати на тржишту - рекао је Марко Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана