Radnicima šamačke Badere plate i pola otpremnine

Marijana Miljić
Radnicima šamačke Badere plate i pola otpremnine

Šamac - Radnicima šamačkog "Badera", kojima su podijeljeni otkazi nakon što su danima držali pod blokadom ulaz u preduzeće, dobiće zarađene plate i na račun će im biti isplaćena polovina iznosa otpremnine.

Dogovor sa čelnicima preduzeća 22 otpuštena radnika su postigla kroz sistem mirnog rješavanja radnih sporova.

- Pojedinima su već isplaćene plate i otpremnine, dok će preostalima novac biti na računima idućih dana. Postigli smo i dogovor sa upravom da budemo proglašeni tehnološkim viškom, čime je stvorena mogućnost da se prijavimo na biro i na taj način dobijamo pomoć od njih nekoliko mjeseci. To će nam biti dobro za početak, dok ne nađemo kakvo-takvo zaposlenje - kazao je predsjednik Sindikata "Badera" Marko Popović.

Radnici u proizvodnji prvo su se odlučili na štrajk kako bi dobili zarađene plate. Kada to nije urodilo plodom blokirali su firmu, nakon čega su im iz uprave poslali otkaze.

Nakon svega kroz šta su prošli, radnici ističu da se njihova borba isplatila i da bar mogu biti primjer svim zaposlenima u Srpskoj kojima poslodavci ne isplaćuje plate da ne odustaju od onoga za šta su radili.

- Da smo digli ruke od svega danas bismo vjerovatno bili bez plata za koje smo radili proteklih mjeseci. Veliki broj nas je već našao plaćeniji posao, jer je riječ o dobrim majstorima - ističe jedan od otpuštenih radnika "Badera", koji se bavi proizvodnjom i montiranjem željeznih konstrukcija.

"Bader" je osim plata dugovao i veliku sumu novca za poreze i doprinose i opštini Šamac, koja je ranije najavila pomoć u zbrinjavanju otpuštenih radnika. Da li će to biti urađeno i koje će iduće korake preduzeti juče nismo saznali, jer se načelnik opštine Đorđe Miličević nije javljao na pozive.

On je ranije najavio da će dodijeliti i podsticaje poslodavcima koji zaposle otpuštene radnike, te da su spremni i da dio njih podrže u pokretanju samostalnih preduzetničkih radnji.

Njemačka firma "Bader" prisutna je u Šamcu od 2005. godine, a problemi u poslovanju pojavili su se u posljednje tri-četiri godine. Direktor i vlasnik preduzeća je Bernard Šnajder.

Stečaj

Grupa radnika je zbog velikih dugovanja podnijela Okružnom privrednom sudu u Doboju zahtjev za pokretanje stečaja u "Baderu".

- Šta će biti sa tim zahtjevom, ostaje da vidimo. Preduzeće trenutno radi, ali zbog problema u poslovanju vjerujemo da neće dugo izdržati na tržištu - rekao je Marko Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana