Пола године чекања на термин за визе

Маријана Миљић
Пола године чекања на термин за визе

Бањалука - Привредна комора РС додијелила је јуче деташмане предузећима из Српске за рад у Њемачкој, али је истакнут проблем са добијањем виза на које чекају и по пола године, што их ставља у неповољан положај и отежава им склапање послова на њемачком тржишту.

На конкурс за додјелу 666 деташмана за рад у Њемачкој пријавило се 31 предузеће, а услове за рад на тржишту те земље испунило их је 28.

- Предузећа су била заинтересована за чак 1.200 дозвола. Немамо тај контингент, већ свега 666 деташмана, које смо распоредили на 28 предузећа, од којих је 23 и раније користило дозволе, а пет је новопријављених - казала је директорица Привредне коморе РС Драгица Ристић.

Представници предузећа су у протеклој деташманској години, која је трајала до 1. октобра, указали на велику баријеру, односно дуго чекање на термин за визирање пасоша и добијање радне визе за раднике у њемачкој амбасади у БиХ. На термине за визе домаћа предузећа чакају од три до шест мјесеци, због чега не могу склапати уговоре за нове, али ни завршавати већ уговорене послове.

- Тражили смо од свих институција у БиХ да реагују и траже објашњење од њемачке амбасаде. Организовали смо и неколико састанака са представницима амбасаде, али ништа није уродило плодом, јер овај проблем и даље постоји. Велики број предузећа, која су добила деташмане за протеклу годину, није реализовао свој дио контингента, због чега смо те дозволе распоредили на друге фирме - казала је Ристићева и поновила да је горући проблем домаћим предузећима и недостатак квалификоване радне снаге.

Предузеће "Монтинг монтажа" из Бијељине скоро већ двије деценије добија деташмане за рад у Њемачкој.

- Основни проблем са којим се суочавамо у посљедње вријеме је питање добијања термина за радне визе за Њемачку. То је постало несхватљиво. Можда је тиха намјера да овај вид сарадње буде елиминисан на тај начин. Имамо информацију и да институције у Њемачкој не знају за овај проблем. Од власти у БиХ тражимо да више помогну домаћим фирмама које раде у иностранству како би ријешили проблеме попут добијања виза - казао је директор "Монтинг монтаже" Спасоје Албијанић и додао да се просјечна нето плата радника ангажованих у Њемачкој креће од 1.500 до 2.500 евра.

БиХ је додијељен контингент од 2.000 деташмана, а из њега РС припада трећина. Деташмани су додијељени фирмама из области грађевинарства, изолатерства и монтажерства.

Приходи

Предузећа из Српске у деташманској 2016/17. години остварила су приход од 36 милиона евра у Њемачкој.

- Приход свих предузећа из БиХ, који су добили дозволе за рад у Њемачкој, досеже и до 100 милиона евра - казао је Спасоје Албијанић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана