Pola godine čekanja na termin za vize

Marijana Miljić
Pola godine čekanja na termin za vize

Banjaluka - Privredna komora RS dodijelila je juče detašmane preduzećima iz Srpske za rad u Njemačkoj, ali je istaknut problem sa dobijanjem viza na koje čekaju i po pola godine, što ih stavlja u nepovoljan položaj i otežava im sklapanje poslova na njemačkom tržištu.

Na konkurs za dodjelu 666 detašmana za rad u Njemačkoj prijavilo se 31 preduzeće, a uslove za rad na tržištu te zemlje ispunilo ih je 28.

- Preduzeća su bila zainteresovana za čak 1.200 dozvola. Nemamo taj kontingent, već svega 666 detašmana, koje smo rasporedili na 28 preduzeća, od kojih je 23 i ranije koristilo dozvole, a pet je novoprijavljenih - kazala je direktorica Privredne komore RS Dragica Ristić.

Predstavnici preduzeća su u protekloj detašmanskoj godini, koja je trajala do 1. oktobra, ukazali na veliku barijeru, odnosno dugo čekanje na termin za viziranje pasoša i dobijanje radne vize za radnike u njemačkoj ambasadi u BiH. Na termine za vize domaća preduzeća čakaju od tri do šest mjeseci, zbog čega ne mogu sklapati ugovore za nove, ali ni završavati već ugovorene poslove.

- Tražili smo od svih institucija u BiH da reaguju i traže objašnjenje od njemačke ambasade. Organizovali smo i nekoliko sastanaka sa predstavnicima ambasade, ali ništa nije urodilo plodom, jer ovaj problem i dalje postoji. Veliki broj preduzeća, koja su dobila detašmane za proteklu godinu, nije realizovao svoj dio kontingenta, zbog čega smo te dozvole rasporedili na druge firme - kazala je Ristićeva i ponovila da je gorući problem domaćim preduzećima i nedostatak kvalifikovane radne snage.

Preduzeće "Monting montaža" iz Bijeljine skoro već dvije decenije dobija detašmane za rad u Njemačkoj.

- Osnovni problem sa kojim se suočavamo u posljednje vrijeme je pitanje dobijanja termina za radne vize za Njemačku. To je postalo neshvatljivo. Možda je tiha namjera da ovaj vid saradnje bude eliminisan na taj način. Imamo informaciju i da institucije u Njemačkoj ne znaju za ovaj problem. Od vlasti u BiH tražimo da više pomognu domaćim firmama koje rade u inostranstvu kako bi riješili probleme poput dobijanja viza - kazao je direktor "Monting montaže" Spasoje Albijanić i dodao da se prosječna neto plata radnika angažovanih u Njemačkoj kreće od 1.500 do 2.500 evra.

BiH je dodijeljen kontingent od 2.000 detašmana, a iz njega RS pripada trećina. Detašmani su dodijeljeni firmama iz oblasti građevinarstva, izolaterstva i montažerstva.

Prihodi

Preduzeća iz Srpske u detašmanskoj 2016/17. godini ostvarila su prihod od 36 miliona evra u Njemačkoj.

- Prihod svih preduzeća iz BiH, koji su dobili dozvole za rad u Njemačkoj, doseže i do 100 miliona evra - kazao je Spasoje Albijanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana