Под контролом сви послови Агрокора

Маријана Миљић
Под контролом сви послови Агрокора

Београд - Четири земље региона међу којима је и БиХ формирале су јуче тим који ће свакодневно размјењивати информације и предузимати заједничке активности усмјерене ка очувању радних мјеста, заштити добављача и стабилном пословању фирми из састава посрнулог хрватског концерна "Агрокора".

Договор је постигнут на јучерашњем састанку у Београду којем су присуствовали предсједник и потпредсједник Владе Србије Александар Вучић и Расим Љајић, министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић, министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и министри економије Црне Горе и Словеније Драгица Секулић и Здравко Поцивалшек.

Шаровић је изјавио да страхује да би санација "Агрокора" могла да се одвија преко леђа његових кћерки фирми.

- У БиХ има десет фирми које су дио "Агрокора" и запошљавају 6.000 људи. Интерес је да се ускоро сретнемо са представницима хрватске Владе и повјериоцима "Агрокора". Тражимо рјешења како криза не би била пренесена на важне компаније у нашим земљама и да буду сачувана радна мјеста и заштићени добављачи. "Конзум" само у БиХ има 1.300 коопераната којима се дугује 317 милиона КМ, од којих су више од половине домаћи добављачи. Очекујемо да сви добављачи "Агрокора" буду равноправно третирани и да неће бити дискриминације - нагласио је Шаровић.

Словенија је припремила приједлог посебног закона о "Агрокору", а Шаровић је истакао да у БиХ постоје разговори о тој теми, али да ће због структуре земље потрајати.

Љајић је истакао да ће свака од земаља контролисати финансијске и робне токове компанија повезаних са "Агрокором".

- Имамо сличне проблеме и тражимо заједничка решења с циљем стабилизације ситуације у целом региону. Пратимо шта се дешава у Хрватској и изражавамо спремност да разговарамо са представницима владе те земље. Очекујемо решење кризе, без штете за ћерке фирме, и да ће нова управа "Агрокора" равноправно третирати све добављаче и у Хрватској и ван ње - рекао је Љајић, који је и министар трговине, туризма и телекомуникација Србије.

Вучић је прије састанка изјавио да Србија неће допустити да домаће компаније претрпе штету због "Агрокора".

- Обавили смо увид у финансијске трансакције предузећа која послују у систему "Агрокора" у нашој земљи. Тамо где има неисплаћених 20, 30, 40 милиона евра нећемо допустити да се то прелива на штету домаћих компанија. То је једино што је могуће - казао је Вучић.

"Агрокор" је због нагомиланих кредита и дугова од шест милијарди евра дошао на ивицу пропасти, а улогу лидера у тражењу рјешења преузела је Сбербанка на коју отпада више од половине дуга.

Новалић

Премијер ФБиХ Фадил Новалић казао је да засад ситуација у ФБиХ у погледу капитала "Агрокора" није алармантна.

- Ако се то промијени, Влада ће искористити све доступне механизме да помогне и фирмама кћеркама и добављачима. Посебан закон није крајње рјешење - казао је Новалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана