Pod kontrolom svi poslovi Agrokora

Marijana Miljić
Pod kontrolom svi poslovi Agrokora

Beograd - Četiri zemlje regiona među kojima je i BiH formirale su juče tim koji će svakodnevno razmjenjivati informacije i preduzimati zajedničke aktivnosti usmjerene ka očuvanju radnih mjesta, zaštiti dobavljača i stabilnom poslovanju firmi iz sastava posrnulog hrvatskog koncerna "Agrokora".

Dogovor je postignut na jučerašnjem sastanku u Beogradu kojem su prisustvovali predsjednik i potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministri ekonomije Crne Gore i Slovenije Dragica Sekulić i Zdravko Pocivalšek.

Šarović je izjavio da strahuje da bi sanacija "Agrokora" mogla da se odvija preko leđa njegovih kćerki firmi.

- U BiH ima deset firmi koje su dio "Agrokora" i zapošljavaju 6.000 ljudi. Interes je da se uskoro sretnemo sa predstavnicima hrvatske Vlade i povjeriocima "Agrokora". Tražimo rješenja kako kriza ne bi bila prenesena na važne kompanije u našim zemljama i da budu sačuvana radna mjesta i zaštićeni dobavljači. "Konzum" samo u BiH ima 1.300 kooperanata kojima se duguje 317 miliona KM, od kojih su više od polovine domaći dobavljači. Očekujemo da svi dobavljači "Agrokora" budu ravnopravno tretirani i da neće biti diskriminacije - naglasio je Šarović.

Slovenija je pripremila prijedlog posebnog zakona o "Agrokoru", a Šarović je istakao da u BiH postoje razgovori o toj temi, ali da će zbog strukture zemlje potrajati.

Ljajić je istakao da će svaka od zemalja kontrolisati finansijske i robne tokove kompanija povezanih sa "Agrokorom".

- Imamo slične probleme i tražimo zajednička rešenja s ciljem stabilizacije situacije u celom regionu. Pratimo šta se dešava u Hrvatskoj i izražavamo spremnost da razgovaramo sa predstavnicima vlade te zemlje. Očekujemo rešenje krize, bez štete za ćerke firme, i da će nova uprava "Agrokora" ravnopravno tretirati sve dobavljače i u Hrvatskoj i van nje - rekao je Ljajić, koji je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Vučić je prije sastanka izjavio da Srbija neće dopustiti da domaće kompanije pretrpe štetu zbog "Agrokora".

- Obavili smo uvid u finansijske transakcije preduzeća koja posluju u sistemu "Agrokora" u našoj zemlji. Tamo gde ima neisplaćenih 20, 30, 40 miliona evra nećemo dopustiti da se to preliva na štetu domaćih kompanija. To je jedino što je moguće - kazao je Vučić.

"Agrokor" je zbog nagomilanih kredita i dugova od šest milijardi evra došao na ivicu propasti, a ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka na koju otpada više od polovine duga.

Novalić

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je da zasad situacija u FBiH u pogledu kapitala "Agrokora" nije alarmantna.

- Ako se to promijeni, Vlada će iskoristiti sve dostupne mehanizme da pomogne i firmama kćerkama i dobavljačima. Poseban zakon nije krajnje rješenje - kazao je Novalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana