Кинези желе да граде нови блок ТЕ Гацко

Марина Чигоја
Кинези желе да граде нови блок ТЕ Гацко

Бањалука - Кинеска компанија "Донгфанг електрик" заинтересована је за сарадњу са РС приликом изградње новог блока Термоелектране "Гацко", а реализација пројекта могла би да почне на прољеће идуће године.

Шеф Канцеларије кинеске компаније "Донгфанг електрик" за централну и источну Европу Лианг Јонгбин уручио је јуче министру индустрије, енергетике и рударства Петру Ђокићу писмо намјере којим је исказан интерес за сарадњу у реализацији изградње новог блока Термоелектране "Гацко" инсталисане снаге до 350 мегавата.

Ђокић је рекао да је за РС веома важно да у реализацији овако значајних пројеката у електроенергетском систему има партнера који гарантује квалитетну и брзу изградњу термоелектране и који иза себе има већ успјешно реализован пројекат изградње Термоелектране "Станари".

- Постоји јак интерес и опредјељење Владе РС за градњу модерне термоелектране у Гацку која ће, примјењујући највише европске стандарде у погледу емисије штетних гасова и енергетске ефикасности, знатно подићи обим производње струје и допринијети економском развоју и отварању нових радних мјеста - рекао је Ђокић.

Казао је да је циљ Владе да се у реализацију овог изузетно значајног пројекта крене већ на прољеће идуће године, због чега је планирано да меморандум о разумијевању са кинеском компанијом буде потписан већ почетком идућег мјесеца.

- Увјерен сам да ће у сарадњи "Донгфанга" као једног од водећих произвођача електроенергетске опреме и извођача пројеката у области енергетике у свијету и наших стручњака из електропривредног система РС изградња новог блока Термоелектране "Гацко" убрзо почети - рекао је Ђокић.

Јонгбин је истакао да је "Донгфанг електрик" спреман да убрзано реализује овај пројекат.

- Захваљујем министру Ђокићу на указаном повјерењу. Поред богатог искуства у изградњи термоелектрана предност "Донгфанга" као државне компаније је подршка Владе Кине и финансијских институција које могу да понуде најповољније услове за реализацију овог и других пројеката у РС - истакао је Јонгбин.

Како сазнајемо у наредном периоду биће формиране радне групе у којима ће бити представници "Донгфанга" и Министарства индустрије, енергетике и рударства које ће утврдити техничке детаље пројекта на основу којих ће бити дефинисани и модалитети финансирања изградње новог блока Термоелектране "Гацко".

Термоелектрана "Станари"

Компанија "Донгфанг електрик" приводи крају изградњу Термоелектране "Станари" коју гради по принципу "кључ у руке".

- Током протеклих пет година на пројекту у Станарима стекли су искуство у области реализације термоенергетског пројекта у складу са стандардима ЕУ и домаћим законским прописима и сарадњу са локалним партнерима и добављачима у РС, што је њихова додатна предност - истакли су у Министарству индустрије, енергетике и развоја РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана