Kinezi žele da grade novi blok TE Gacko

Marina Čigoja
Kinezi žele da grade novi blok TE Gacko

Banjaluka - Kineska kompanija "Dongfang elektrik" zainteresovana je za saradnju sa RS prilikom izgradnje novog bloka Termoelektrane "Gacko", a realizacija projekta mogla bi da počne na proljeće iduće godine.

Šef Kancelarije kineske kompanije "Dongfang elektrik" za centralnu i istočnu Evropu Liang Jongbin uručio je juče ministru industrije, energetike i rudarstva Petru Đokiću pismo namjere kojim je iskazan interes za saradnju u realizaciji izgradnje novog bloka Termoelektrane "Gacko" instalisane snage do 350 megavata.

Đokić je rekao da je za RS veoma važno da u realizaciji ovako značajnih projekata u elektroenergetskom sistemu ima partnera koji garantuje kvalitetnu i brzu izgradnju termoelektrane i koji iza sebe ima već uspješno realizovan projekat izgradnje Termoelektrane "Stanari".

- Postoji jak interes i opredjeljenje Vlade RS za gradnju moderne termoelektrane u Gacku koja će, primjenjujući najviše evropske standarde u pogledu emisije štetnih gasova i energetske efikasnosti, znatno podići obim proizvodnje struje i doprinijeti ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mjesta - rekao je Đokić.

Kazao je da je cilj Vlade da se u realizaciju ovog izuzetno značajnog projekta krene već na proljeće iduće godine, zbog čega je planirano da memorandum o razumijevanju sa kineskom kompanijom bude potpisan već početkom idućeg mjeseca.

- Uvjeren sam da će u saradnji "Dongfanga" kao jednog od vodećih proizvođača elektroenergetske opreme i izvođača projekata u oblasti energetike u svijetu i naših stručnjaka iz elektroprivrednog sistema RS izgradnja novog bloka Termoelektrane "Gacko" ubrzo početi - rekao je Đokić.

Jongbin je istakao da je "Dongfang elektrik" spreman da ubrzano realizuje ovaj projekat.

- Zahvaljujem ministru Đokiću na ukazanom povjerenju. Pored bogatog iskustva u izgradnji termoelektrana prednost "Dongfanga" kao državne kompanije je podrška Vlade Kine i finansijskih institucija koje mogu da ponude najpovoljnije uslove za realizaciju ovog i drugih projekata u RS - istakao je Jongbin.

Kako saznajemo u narednom periodu biće formirane radne grupe u kojima će biti predstavnici "Dongfanga" i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva koje će utvrditi tehničke detalje projekta na osnovu kojih će biti definisani i modaliteti finansiranja izgradnje novog bloka Termoelektrane "Gacko".

Termoelektrana "Stanari"

Kompanija "Dongfang elektrik" privodi kraju izgradnju Termoelektrane "Stanari" koju gradi po principu "ključ u ruke".

- Tokom proteklih pet godina na projektu u Stanarima stekli su iskustvo u oblasti realizacije termoenergetskog projekta u skladu sa standardima EU i domaćim zakonskim propisima i saradnju sa lokalnim partnerima i dobavljačima u RS, što je njihova dodatna prednost - istakli su u Ministarstvu industrije, energetike i razvoja RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana