Избори у Подручној привредној комори Бањалука: Формирана Скупштина, 51 члан бира између Рачића и Давидовића

Маријана Миљић
Избори у Подручној привредној комори Бањалука: Формирана Скупштина, 51 члан бира између Рачића и Давидовића

Бањалука - Подручна привредна комора Бањалука добила је нови сазив Скупштине, која би у понедјељак требало да изабере предсједника и потпредсједника коморе.

Кандидати за првог човјека Подручне привредне коморе су актуелни предсједник Горан Рачић и директор штампарије "Атлантик" из Бањалуке Дамјан Давидовић.

Предсједник комисије за избор чланова Скупштине Подручне привредне коморе Предраг Дудуковић рекао је да ће избору предсједника и потпредсједника претходити верификовање мандата 51 члана Скупштине, који су делегирани као представници предузећа из свих привредних сектора.

- Избори за чланове Скупштине су трајали од 23. јануара до 3. фебруара. Пристигло је 677 гласачких листића од чега је 617 важећих, а 60 неважећих. Гласање је протекло без већих потешкоћа. Избори су били фер и коректни, а бирачки одбор је свој посао одрадио како је требало - казао је Дудуковић.

Изборни процес су, међутим, пратиле и оштре полемике, јер је група привредника тврдила да су са листи за Скупштину скинута поједина предузећа како би била обезбијеђена подршка актуелном руководству за нови мандат. Због свега су пријетили подношењем тужби, али су, ипак, учествовали у изборима.

Власник фирме "Кнежевић ентеринг" Марко Кнежевић и даље тврди да су поједини људи скидани са листе и да су гласови бројани без резултата десет дана.

- Нисам још видио листу изабраних чланова Скупштине, али вјероватно ћемо поднијети тужбу ако поново утврдимо да су резултати проблематични - казао је Кнежевић.

Дудуковић, међутим, тврди да њихове замјерке на изборни процес немају законско упориште.

- Изборна комисија се строго придржавала свих прописа који су дефинисани Статутом и Правилником Привредне коморе РС. Сматрамо да смо свој посао одрадили како треба. Ако појединци имају приговоре и сумњају у регуларност, зашто су уопште учествовали у изборном процесу - упитао је Дудуковић.

Нагласио је да је пред Скупштином Подручне привредне коморе Бањалука велик изазов, јер мора да изабере руководство којем предстоје тешки преговори са владајућим структурама како би био поправљен пословни амбијент у Српској.

- Потребни су велики напори привредне заједнице како би реални сектор стао на ноге, а самим тим би била поправљена комплетна социјална слика у РС - казао је Дудуковић.

Број чланова Скупштине Подручне привредне коморе по областима

11 предузећа - пољопривреда, рибарство и прехрамбена индустрија

9 предузећа - енергетика, производња машина и опреме

7 предузећа - грађевинарство, комуналне и услужне дјелатности

6 предузећа - трговина, туризам и угоститељство

5 предузећа - производња намјештаја и прерада дрвета

5 предузећа - текстилна и кожарска индустрија

3 предузећа - финансијске услуге

3 предузећа - саобраћај и складиште

2 предузећа - издавачка и графичка дјелатност

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана