Izbori u Područnoj privrednoj komori Banjaluka: Formirana Skupština, 51 član bira između Račića i Davidovića

Marijana Miljić
Izbori u Područnoj privrednoj komori Banjaluka: Formirana Skupština, 51 član bira između Račića i Davidovića

Banjaluka - Područna privredna komora Banjaluka dobila je novi saziv Skupštine, koja bi u ponedjeljak trebalo da izabere predsjednika i potpredsjednika komore.

Kandidati za prvog čovjeka Područne privredne komore su aktuelni predsjednik Goran Račić i direktor štamparije "Atlantik" iz Banjaluke Damjan Davidović.

Predsjednik komisije za izbor članova Skupštine Područne privredne komore Predrag Duduković rekao je da će izboru predsjednika i potpredsjednika prethoditi verifikovanje mandata 51 člana Skupštine, koji su delegirani kao predstavnici preduzeća iz svih privrednih sektora.

- Izbori za članove Skupštine su trajali od 23. januara do 3. februara. Pristiglo je 677 glasačkih listića od čega je 617 važećih, a 60 nevažećih. Glasanje je proteklo bez većih poteškoća. Izbori su bili fer i korektni, a birački odbor je svoj posao odradio kako je trebalo - kazao je Duduković.

Izborni proces su, međutim, pratile i oštre polemike, jer je grupa privrednika tvrdila da su sa listi za Skupštinu skinuta pojedina preduzeća kako bi bila obezbijeđena podrška aktuelnom rukovodstvu za novi mandat. Zbog svega su prijetili podnošenjem tužbi, ali su, ipak, učestvovali u izborima.

Vlasnik firme "Knežević entering" Marko Knežević i dalje tvrdi da su pojedini ljudi skidani sa liste i da su glasovi brojani bez rezultata deset dana.

- Nisam još vidio listu izabranih članova Skupštine, ali vjerovatno ćemo podnijeti tužbu ako ponovo utvrdimo da su rezultati problematični - kazao je Knežević.

Duduković, međutim, tvrdi da njihove zamjerke na izborni proces nemaju zakonsko uporište.

- Izborna komisija se strogo pridržavala svih propisa koji su definisani Statutom i Pravilnikom Privredne komore RS. Smatramo da smo svoj posao odradili kako treba. Ako pojedinci imaju prigovore i sumnjaju u regularnost, zašto su uopšte učestvovali u izbornom procesu - upitao je Duduković.

Naglasio je da je pred Skupštinom Područne privredne komore Banjaluka velik izazov, jer mora da izabere rukovodstvo kojem predstoje teški pregovori sa vladajućim strukturama kako bi bio popravljen poslovni ambijent u Srpskoj.

- Potrebni su veliki napori privredne zajednice kako bi realni sektor stao na noge, a samim tim bi bila popravljena kompletna socijalna slika u RS - kazao je Duduković.

Broj članova Skupštine Područne privredne komore po oblastima

11 preduzeća - poljoprivreda, ribarstvo i prehrambena industrija

9 preduzeća - energetika, proizvodnja mašina i opreme

7 preduzeća - građevinarstvo, komunalne i uslužne djelatnosti

6 preduzeća - trgovina, turizam i ugostiteljstvo

5 preduzeća - proizvodnja namještaja i prerada drveta

5 preduzeća - tekstilna i kožarska industrija

3 preduzeća - finansijske usluge

3 preduzeća - saobraćaj i skladište

2 preduzeća - izdavačka i grafička djelatnost

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana