ИРБ РС преузела Крајина осигурање

Маријана Миљић
ИРБ РС преузела Крајина осигурање

Бањалука - Скупштина акционара "Крајина осигурања" Бањалука у петак је смијенила чланове Управног одбора овог осигуравајућег друштва и именовала нове које је предложило Министарство финансија РС.

Тиме је на ванредној сједници Скупштине акционара, коју  је  сазвала Инвестиционо-развојна банка (ИРБ), као највећи појединачни акционар ИРС у ствари преузела управљање овим друштвом од већинских акционара Навина Агарвала и Гупте Нете.

Комисија за хартије од вриједности РС претходно је  Агарвалу и Нете одузела право гласа на скупштини јер је утврдила да су дјеловали заједно при куповини акција овог друштва. Право гласа им је забрањено све док не објаве понуду за преузимање преосталих акција друштва.

На Скупштини акционара у петак није ни било представника Агарвала али ни Нете.

Предсједник Скупштине акционара "Крајина осигурања" Горан Маџар рекао је да да су акционари усвојили закључак о раду принудне управе, али и одлуке о разрјешењу чланова Управног одбора и именовању нових.

- У новом Управном одбору су свих пет чланова које је предложило Министарство финансија РС, а у складу са истим ИРБ је припремио препоруку за представника Акцијског фонда и он је гласао по приједлогу Министарства да се предложи нових пет чланова УО - казао је Маџар.

Мањински акционари гласали су за нове чланове Управног одбора али су и затражили да и њихова два представника буду у саставу новог одбора.

- Захтјеви малих акционара су легитимни. Тражили су да у записнику буде констатовано да и они имају учешће у Управном одбору. Записник ћемо прослиједити Министарству финансија РС и за сада не могу рећи шта ће бити урађено у вези са тим питањем - казао је Маџар.

Ванредна управа у "Крајина осигурању", која је уведена средином прошле године укинута је 20. јануара ове године. Агенција за осигурање РС увела је ванредну управу због низа незаконитости у "Крајина осигурању" за које су осумњичени управљачки органи које су именовали већински власници Агарвал и Нете. Они су крајем 2015. године за 6,9 милиона КМ купили већински пакет акција до тада јединог осигуравајућег друштва у државном власништву. Због серије њихових потеза "Крајина осигурање" су потресале афере, а губитак је достигао милионски износ.

Директори

У претходних годину и по од када је Невин Агарвал у партнерству са Гупте Нете постао већински власник "Крајина осигурања" директори овог осигуравајућег друштва смјењивали су се као на траци.

Посљедњи директор "Крајина осигурања" Елмедин Ђузул, који је на ту функцију постављен средином марта седми је у низу директора.

Смијењени чланови УО

Навин Агарвал

Маниш Говил

Ерик Херман

Рика Бансал

Младен Јовановић

Нови чланови УО

Горан Гајић

Мирко Бошњак

Ненад Кекић

Дарко Милутиновић

Наташа Атлагић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана