IRB RS preuzela Krajina osiguranje

Marijana Miljić
IRB RS preuzela Krajina osiguranje

Banjaluka - Skupština akcionara "Krajina osiguranja" Banjaluka u petak je smijenila članove Upravnog odbora ovog osiguravajućeg društva i imenovala nove koje je predložilo Ministarstvo finansija RS.

Time je na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara, koju  je  sazvala Investiciono-razvojna banka (IRB), kao najveći pojedinačni akcionar IRS u stvari preuzela upravljanje ovim društvom od većinskih akcionara Navina Agarvala i Gupte Nete.

Komisija za hartije od vrijednosti RS prethodno je  Agarvalu i Nete oduzela pravo glasa na skupštini jer je utvrdila da su djelovali zajedno pri kupovini akcija ovog društva. Pravo glasa im je zabranjeno sve dok ne objave ponudu za preuzimanje preostalih akcija društva.

Na Skupštini akcionara u petak nije ni bilo predstavnika Agarvala ali ni Nete.

Predsjednik Skupštine akcionara "Krajina osiguranja" Goran Madžar rekao je da da su akcionari usvojili zaključak o radu prinudne uprave, ali i odluke o razrješenju članova Upravnog odbora i imenovanju novih.

- U novom Upravnom odboru su svih pet članova koje je predložilo Ministarstvo finansija RS, a u skladu sa istim IRB je pripremio preporuku za predstavnika Akcijskog fonda i on je glasao po prijedlogu Ministarstva da se predloži novih pet članova UO - kazao je Madžar.

Manjinski akcionari glasali su za nove članove Upravnog odbora ali su i zatražili da i njihova dva predstavnika budu u sastavu novog odbora.

- Zahtjevi malih akcionara su legitimni. Tražili su da u zapisniku bude konstatovano da i oni imaju učešće u Upravnom odboru. Zapisnik ćemo proslijediti Ministarstvu finansija RS i za sada ne mogu reći šta će biti urađeno u vezi sa tim pitanjem - kazao je Madžar.

Vanredna uprava u "Krajina osiguranju", koja je uvedena sredinom prošle godine ukinuta je 20. januara ove godine. Agencija za osiguranje RS uvela je vanrednu upravu zbog niza nezakonitosti u "Krajina osiguranju" za koje su osumnjičeni upravljački organi koje su imenovali većinski vlasnici Agarval i Nete. Oni su krajem 2015. godine za 6,9 miliona KM kupili većinski paket akcija do tada jedinog osiguravajućeg društva u državnom vlasništvu. Zbog serije njihovih poteza "Krajina osiguranje" su potresale afere, a gubitak je dostigao milionski iznos.

Direktori

U prethodnih godinu i po od kada je Nevin Agarval u partnerstvu sa Gupte Nete postao većinski vlasnik "Krajina osiguranja" direktori ovog osiguravajućeg društva smjenjivali su se kao na traci.

Posljednji direktor "Krajina osiguranja" Elmedin Đuzul, koji je na tu funkciju postavljen sredinom marta sedmi je u nizu direktora.

Smijenjeni članovi UO

Navin Agarval

Maniš Govil

Erik Herman

Rika Bansal

Mladen Jovanović

Novi članovi UO

Goran Gajić

Mirko Bošnjak

Nenad Kekić

Darko Milutinović

Nataša Atlagić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana