Хрватска због Шешеља пропустила шансу

Јутарњи лист, Танјуг
Хрватска због Шешеља пропустила шансу

Загреб - Долазак премијера Кине у Србију наговјештава озбиљне намјере јачања веза са земљама Европе, а Србија за разлику од Хрватске већ има неколико пројеката с Кином.

Како пише хрватски "Јутарњи лист", Србија је искористила прилику да се као домаћин Самита шефова влада 16 држава централне и источне Европе с кинеским премијером Ли Кећијангом представи свијету као "улазна врата" за кинески капитал на Балкану и Европи, али и за сусрете српског премијера с предсједницима влада 15 држава с којима је договарао више пројеката.

Ријеч је о пројектима попут градње ауто-пута од Темишвара до Београда, жељезничке пруге Београд- Будимпешта, изградње прометне инфраструктуре између БиХ и Србије, те жељезничке пруге Београд-Бар.

Присутност Кинеза се огледа и у модернизацији Термоелектране Костолац, као и у изградњи деонице ауто-пута на Коридору 11 од Обреновца до Љига у дужини од 50 км, додаје лист.

"Кина, чија је економија и службено прерасла снагу америчке и постала најјача економска сила свијета, према службеним резултатима Државног завода за статистику, с Хрватском је прошле године имала изразито повољну робну размјену: извезла је у вредности од 4,4 милијарде куна, а из Хрватске увезла робе само за 434 милијуна куна", наводи лист и додаје да су Кинези, додуше, показали занимање за инвестирање у Хрватску, прије свега у луке ( Плоче, Ријека, Вуковар) и жељезничку инфраструктуру, те могућу градњу електричних централа, но до данас та најмногољуднија земља свијета у Хрватској није започела ниједну инвестицију.

Србија, међутим, за разлику од Хрватске - а то ових дана с поносом истичу премијер Александар Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић - већ има неколико пројеката.

Лист истиче да је оно што Србија очекује од овогодишњег самита потписивање уговора о изградњи савремене жељезничке пруге Будимпешта - Београд (у дужини од око 380 километара), којом би, кад за двије године буде завршена, возови могли саобраћати брзином од око 200 километара на сат.

Део тог пројекта будућности је модерна жељезничка пруга која ће брзим возовима повезивати Кину с Европом и која се већ описује као главни транспортни и логистички правац између Азије и Европе.

У Туристичкој организацији Београда процјењују да ће тамошњи хотелијери и угоститељи на њему зарадити око милион евра.

Истовремено, наводи лист, кинеска "офанзива шарма" има за циљ показати свијету да је кинески капитал спреман доћи у централну и источну Европу, за које амерички и европски капитал не показује превише занимања.

"С тог заиста импресивног скупа, који је окупио чак 6.600 учесника, у знак протеста због изјава четничког војводе Војислава Шешеља, изостао је једино премијер Зоран Милановић. Иако је послао јасну поруку Србији, пропустио је прилику за разговоре с Ли Кећијангом и другим премијерима", пише Јутарњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана