Hrvatska zbog Šešelja propustila šansu

Jutarnji list, Tanjug
Hrvatska zbog Šešelja propustila šansu

Zagreb - Dolazak premijera Kine u Srbiju nagovještava ozbiljne namjere jačanja veza sa zemljama Evrope, a Srbija za razliku od Hrvatske već ima nekoliko projekata s Kinom.

Kako piše hrvatski "Jutarnji list", Srbija je iskoristila priliku da se kao domaćin Samita šefova vlada 16 država centralne i istočne Evrope s kineskim premijerom Li Kećijangom predstavi svijetu kao "ulazna vrata" za kineski kapital na Balkanu i Evropi, ali i za susrete srpskog premijera s predsjednicima vlada 15 država s kojima je dogovarao više projekata.

Riječ je o projektima poput gradnje auto-puta od Temišvara do Beograda, željezničke pruge Beograd- Budimpešta, izgradnje prometne infrastrukture između BiH i Srbije, te željezničke pruge Beograd-Bar.

Prisutnost Kineza se ogleda i u modernizaciji Termoelektrane Kostolac, kao i u izgradnji deonice auto-puta na Koridoru 11 od Obrenovca do Ljiga u dužini od 50 km, dodaje list.

"Kina, čija je ekonomija i službeno prerasla snagu američke i postala najjača ekonomska sila svijeta, prema službenim rezultatima Državnog zavoda za statistiku, s Hrvatskom je prošle godine imala izrazito povoljnu robnu razmjenu: izvezla je u vrednosti od 4,4 milijarde kuna, a iz Hrvatske uvezla robe samo za 434 milijuna kuna", navodi list i dodaje da su Kinezi, doduše, pokazali zanimanje za investiranje u Hrvatsku, prije svega u luke ( Ploče, Rijeka, Vukovar) i željezničku infrastrukturu, te moguću gradnju električnih centrala, no do danas ta najmnogoljudnija zemlja svijeta u Hrvatskoj nije započela nijednu investiciju.

Srbija, međutim, za razliku od Hrvatske - a to ovih dana s ponosom ističu premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić - već ima nekoliko projekata.

List ističe da je ono što Srbija očekuje od ovogodišnjeg samita potpisivanje ugovora o izgradnji savremene željezničke pruge Budimpešta - Beograd (u dužini od oko 380 kilometara), kojom bi, kad za dvije godine bude završena, vozovi mogli saobraćati brzinom od oko 200 kilometara na sat.

Deo tog projekta budućnosti je moderna željeznička pruga koja će brzim vozovima povezivati Kinu s Evropom i koja se već opisuje kao glavni transportni i logistički pravac između Azije i Evrope.

U Turističkoj organizaciji Beograda procjenjuju da će tamošnji hotelijeri i ugostitelji na njemu zaraditi oko milion evra.

Istovremeno, navodi list, kineska "ofanziva šarma" ima za cilj pokazati svijetu da je kineski kapital spreman doći u centralnu i istočnu Evropu, za koje američki i evropski kapital ne pokazuje previše zanimanja.

"S tog zaista impresivnog skupa, koji je okupio čak 6.600 učesnika, u znak protesta zbog izjava četničkog vojvode Vojislava Šešelja, izostao je jedino premijer Zoran Milanović. Iako je poslao jasnu poruku Srbiji, propustio je priliku za razgovore s Li Kećijangom i drugim premijerima", piše Jutarnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana