Добит Електрокрајинw порасла на 5,2 милиона КМ

Маријана Миљић
Добит Електрокрајинw порасла на 5,2 милиона КМ

Бањалука - Предузеће "Електрокрајина" остварило је у првом полугодишту 2017. нето добит од 5,2 милиона КМ, што је за 71,5 одсто више него у истом прошлогодишњем периоду.

У управи највећег електродистрибутивног предузећа у РС наводе да је повећање профита резултат снажнијег раста прихода него расхода и да је остварен прије свега кроз повећање нивоа наплате електричне енергије и смањење дистрибутивних губитака.

Приходи "Електрокрајине" у првих шест мјесеци износили су 118,75 милиона што је за 5,6 одсто више у односу на исти период лани, док су расходи истовремено повећани за 3,7 одсто на 113,4 милиона КМ.

Директорица "Електрокрајине" Сека Кузмановић наводи да је ниво наплате електричне енергије у обрачунском периоду порастао за три процента на 108,9 одсто, укључујући наплату потраживања на основу репрограма и нагодби путем медијације.

- Посебно водимо рачуна о ажурној наплати текуће потрошње код купаца са којима је у претходном периоду закључивано судско или вансудско поравнање, јер сматрамо недопустивим да ти купци поново улазе у дуг - истакла је Кузмановићева.

"Електрокрајина" је, додаје она, спровођењем планских активности на реконструкцији дистрибутивне мреже и мјерама на сузбијању неовлашћене потрошње наставила вишегодишњи тренд смањења дистрибутивних губитака који су у првом полугодишту снижени на 14,6 одсто.

Радници "Електрокрајине" су закључно са крајем јуна открили 198 случаја неовлашћене потрошње електричне енергије са обрачунатом износом потрошње од 339.100 КМ због чега је поднесено 88 кривичних пријава.

У "Електрокрајини" очекују и значајне позитивне ефекте од уговореног пројекта модернизације дистрибутивне мреже који ће бити финансиран кредитним средствима Европске банке за обнову и развој у износу од 15 милиона евра. Трогодишњи пројекат предвиђа реконструкцију дистрибутивне мреже и уградњу дигиталних бројила са даљинским очитавањем потрошње за 30.000 купаца на цијелом подручју "Електрокрајине".

- Корист од пројекта се огледа у додатном смањењу дистрибутивних губитака и текућих трошкова пословања, док ће купци добити далеко поузданије снабдијевање електричном енергијом - истичу у "Електрокрајини".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана