Dobit Elektrokrajinw porasla na 5,2 miliona KM

Marijana Miljić
Dobit Elektrokrajinw porasla na 5,2 miliona KM

Banjaluka - Preduzeće "Elektrokrajina" ostvarilo je u prvom polugodištu 2017. neto dobit od 5,2 miliona KM, što je za 71,5 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

U upravi najvećeg elektrodistributivnog preduzeća u RS navode da je povećanje profita rezultat snažnijeg rasta prihoda nego rashoda i da je ostvaren prije svega kroz povećanje nivoa naplate električne energije i smanjenje distributivnih gubitaka.

Prihodi "Elektrokrajine" u prvih šest mjeseci iznosili su 118,75 miliona što je za 5,6 odsto više u odnosu na isti period lani, dok su rashodi istovremeno povećani za 3,7 odsto na 113,4 miliona KM.

Direktorica "Elektrokrajine" Seka Kuzmanović navodi da je nivo naplate električne energije u obračunskom periodu porastao za tri procenta na 108,9 odsto, uključujući naplatu potraživanja na osnovu reprograma i nagodbi putem medijacije.

- Posebno vodimo računa o ažurnoj naplati tekuće potrošnje kod kupaca sa kojima je u prethodnom periodu zaključivano sudsko ili vansudsko poravnanje, jer smatramo nedopustivim da ti kupci ponovo ulaze u dug - istakla je Kuzmanovićeva.

"Elektrokrajina" je, dodaje ona, sprovođenjem planskih aktivnosti na rekonstrukciji distributivne mreže i mjerama na suzbijanju neovlašćene potrošnje nastavila višegodišnji trend smanjenja distributivnih gubitaka koji su u prvom polugodištu sniženi na 14,6 odsto.

Radnici "Elektrokrajine" su zaključno sa krajem juna otkrili 198 slučaja neovlašćene potrošnje električne energije sa obračunatom iznosom potrošnje od 339.100 KM zbog čega je podneseno 88 krivičnih prijava.

U "Elektrokrajini" očekuju i značajne pozitivne efekte od ugovorenog projekta modernizacije distributivne mreže koji će biti finansiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 15 miliona evra. Trogodišnji projekat predviđa rekonstrukciju distributivne mreže i ugradnju digitalnih brojila sa daljinskim očitavanjem potrošnje za 30.000 kupaca na cijelom području "Elektrokrajine".

- Korist od projekta se ogleda u dodatnom smanjenju distributivnih gubitaka i tekućih troškova poslovanja, dok će kupci dobiti daleko pouzdanije snabdijevanje električnom energijom - ističu u "Elektrokrajini".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana