Инцко: Што брже формирати власт у БиХ

Срна
Инцко: Што брже формирати власт у БиХ

Сарајево - Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је данас у Њујорку, представљајући шестомјесечни извјештај Савјету безбједности УН, да је БиХ потребно неометано и што брже формирање власти, с обзиром на то да су објављени коначни резултати октобарских општих избора.

Инцко је напоменуо да БиХ, након дугог периода спорог одвијања реформи, не може себи дозволити још једно раздобље у којем ће доминирати политичке размирице и опструкције.

Он је навео да су предизборну кампању обиљежили подијељени ставови о основним темама, као и притужбе против наводних изборних неправилности, саопштено је из ОХР-а.

“Чини се да је повјерење јавности у интегритет изборног система на најнижем до сада забиљеженом нивоу. Приоритет нових власти мора бити враћање овог повјерења, знатним побољшањима и обезбјеђивањем боље транспарентности”, указао је Инцко.

Он је као једну од ријетких добрих вијести у сектору владавине права истакао то што је у септембру Парламентарна скупштина БиХ, након неколико мјесеци несугласица, усвојила, уз помоћ шире међународне заједнице, измјене и допуне Закона о кривичном поступку БиХ.

Инцко је, у обраћању Савјету безбједности УН, нагласио да је, упркос тешкој политичкој атмосфери током протеклих шест мјесеци, процес ЕУ интеграција неупитно остао саставни дио политичких процеса и да га грађани настављају снажно подржавати.

Он је указао на континуирану потребу помирења и дијалога у БиХ, напомињући да је током периода на који се односи његов извјештај било тенденција у правцу негирања или релативизовања ратних злочина, па чак и неприхватљивог глорификовања ратних злочинаца.

Инцко је рекао да, “имајући на уму да су два међународна суда пресудама потврдила да се у Сребреници догодио геноцид, поништавање извјештаја о Сребреници Владе Републике Српске из 2004. године сматра великим кораком уназад за напоре који се предузимају на помирењу у БиХ”.

“Овај потез је у супротности са активностима у сусједној Србији чија је Скупштина 2010. године усвојила историјску декларацију којом се осуђују злочини почињени у Сребреници - декларацију која је још на снази”, навео је Инцко.

Високи представник је захвалио чланицама Савјета безбједности УН за континуирану пажњу коју посвећују миру и стабилности у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана