Incko: Što brže formirati vlast u BiH

Srna
Incko: Što brže formirati vlast u BiH

Sarajevo - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas u Njujorku, predstavljajući šestomjesečni izvještaj Savjetu bezbjednosti UN, da je BiH potrebno neometano i što brže formiranje vlasti, s obzirom na to da su objavljeni konačni rezultati oktobarskih opštih izbora.

Incko je napomenuo da BiH, nakon dugog perioda sporog odvijanja reformi, ne može sebi dozvoliti još jedno razdoblje u kojem će dominirati političke razmirice i opstrukcije.

On je naveo da su predizbornu kampanju obilježili podijeljeni stavovi o osnovnim temama, kao i pritužbe protiv navodnih izbornih nepravilnosti, saopšteno je iz OHR-a.

“Čini se da je povjerenje javnosti u integritet izbornog sistema na najnižem do sada zabilježenom nivou. Prioritet novih vlasti mora biti vraćanje ovog povjerenja, znatnim poboljšanjima i obezbjeđivanjem bolje transparentnosti”, ukazao je Incko.

On je kao jednu od rijetkih dobrih vijesti u sektoru vladavine prava istakao to što je u septembru Parlamentarna skupština BiH, nakon nekoliko mjeseci nesuglasica, usvojila, uz pomoć šire međunarodne zajednice, izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH.

Incko je, u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN, naglasio da je, uprkos teškoj političkoj atmosferi tokom proteklih šest mjeseci, proces EU integracija neupitno ostao sastavni dio političkih procesa i da ga građani nastavljaju snažno podržavati.

On je ukazao na kontinuiranu potrebu pomirenja i dijaloga u BiH, napominjući da je tokom perioda na koji se odnosi njegov izvještaj bilo tendencija u pravcu negiranja ili relativizovanja ratnih zločina, pa čak i neprihvatljivog glorifikovanja ratnih zločinaca.

Incko je rekao da, “imajući na umu da su dva međunarodna suda presudama potvrdila da se u Srebrenici dogodio genocid, poništavanje izvještaja o Srebrenici Vlade Republike Srpske iz 2004. godine smatra velikim korakom unazad za napore koji se preduzimaju na pomirenju u BiH”.

“Ovaj potez je u suprotnosti sa aktivnostima u susjednoj Srbiji čija je Skupština 2010. godine usvojila istorijsku deklaraciju kojom se osuđuju zločini počinjeni u Srebrenici - deklaraciju koja je još na snazi”, naveo je Incko.

Visoki predstavnik je zahvalio članicama Savjeta bezbjednosti UN za kontinuiranu pažnju koju posvećuju miru i stabilnosti u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana