БиХ ипак добија делегацију за Стразбур?

nezavisne.com
БиХ ипак добија делегацију за Стразбур?

Сарајево, Бањалука - Босна и Херцеговина добила је још једну шансу када је у питању именовање делегације БиХ у Парламентарну скупштину Савјета Европе, а да ли ће на крају БиХ добити своје представнике у тој институцији, зависи искључиво од предстојећег састанка СНСД - СДА - ХДЗ, који би требало да буде одржан ове седмице.

“Делегације нема без засједања оба дома Парламентарне скупштине БиХ, и претходно одржаних колегијума, а да ли постоји спремност да се само због те тачке сазивају сједнице, велико је питање и чисто сумњам у то. Све зависи од састанка странака које чине власт на нивоу БиХ и њиховог договора који је данас извјестан, а већ сутра не мора да значи”, испричао је извор “Независних”.

Игор Црнадак, министар спољних послова БиХ, након сједнице Комитета министара Савјета Европе, затражио је од парламента БиХ да именује делегацију БиХ, истичући да је отворена могућност да БиХ ове године учествује у раду Парламентарне скупштине Савјета Европе.

Још раније, из Савјета Европе упозорено је да БиХ није именовала своју делегацију, те да неће моћи у 2019. години учествовати у раду. Међутим, на крају су ипак попустили и БиХ је добила још једну шансу уколико у најскорије вријеме именује делегацију, с обзиром на то да је већ крајем јуна предвиђено засједање Парламентарне скупштине Савјета Европе.

Црнадак, након што се вратио са засједања Комитета министара Савјета Европе, истакао је значај те организације, као и достигнућа које је имала у протеклих 70 година, те да је веома битно да се БиХ са својом делегацијом појави у јуну с обзиром на то да се, између осталог, гласа о генералном секретару Савјета Европе, али и избору судија Европског суда.

Такође, на предстојећем засједању, које је најављено за крај јуна, Савјет Европе са сједиштем у Стразбуру обиљежиће 70 година постојања.

“Могу само да апелујем на њих да све дневнополитичке битке које воде оставе по страни у овом конкретном случају и да ипак постигну договор, ако је то икако могуће. Дакле, искључива одговорност је на Парламентарној скупштини БиХ”, рекао је Црнадак.

Посланици парламента БиХ с којима смо јуче разговарали у суштини нису жељели лицитирати да ли ће или неће БиХ добити своју делегацију у Савјету Европе БиХ, истовремено истичући да би било добро да се тај посао заврши и да учествујемо у раду тако важне институције.

“Било би добро да се то заврши због пројеката, европског пута и свега осталог што доноси чланство. Уцјењивачка политика, ДФ-а и СДА нас је и довела ту гдје јесмо”, рекао је за “Независне” Ненад Стевандић, предсједник Српског демократског клуба и посланик у Представничком дому парламента БиХ.

С посланицима СДА и ХДЗ-а БиХ јуче нисмо успјели ступити у контакт јер се нису јављали на мобилни телефон, али из неких незваничних разговора сазнајемо да, што се тиче њих, не постоје препреке да се именује делегација БиХ.

Недавно је и Борјана Кришто, предсједавајућа Представничког дома парламента БиХ, која долази из ХДЗ-а БиХ, након сједнице Колегијума овог дома рекла да се чекају приједлози за стална политичка тијела, те да ће се тек након тога створити претпоставке да се отпочне с радом. Кришто је и раније упутила допис свим политичким партијама да доставе имена за комисије, између осталог, и за Парламентарну скупштину Савјета Европе. Међутим, све је остало на томе с обзиром на то да још нема именовања новог предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Лазар Продановић, делегат у Дому народа парламента БиХ, рекао је да не зна да ли ће БиХ добити делегацију за Парламентарну скупштину Савјета Европе, али да би било добро да је има с обзиром и на европски пут и на све остало.

“Било би добро да имамо делегацију на јунском засједању како бисмо могли учествовати у раду и одређеним процесима, кандидовати и лобирати за ствари које су нам битне. На сљедећем засједању бираће и генералног секретара и било би добро да у томе учествујемо”, рекао је Продановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана