Akcija “Glasa Srpske” Izbor deset najboljih sportista” iz ugla statistike: Karadža najbolji na dvije liste

Darko Pašagić
Akcija “Glasa Srpske” Izbor deset najboljih sportista” iz ugla statistike: Karadža najbolji na dvije liste

BANjALUKA - Dnevni list “Glas Srpske” u ponedjeljak će u u svojoj 66. tradicionalnoj akciji izabrati deset najboljih sportista, a 29. put biće birani laureati u Republici Srpskoj.

Ovo je jedna od najstarijih akcija ove vrste na prostoru bivše Jugoslavije, ali i Balkana, koja je utemeljena još 1955. godine, a u prvih 37 izbora, sve do 1991. birano je deset najboljih sportista Bosanske Krajine. Među 204 sportista, koliko ih se za to vrijeme našlo među najboljima, na prvom mjestu je neprikosnoveno nekadašnji košarkaš, a potom rukometaš banjalučkog Borca Jerolim Karadža. Ime nekadašnjeg pivotmena “crveno-plavih”, koji su tih godina tek počinjali da izrastaju u veliki evropski i svjetski sportski kolektiv, se u periodu od 1956. do 1969. godine našlo čak deset puta među odabranom elitom. Nevjerovatno je da je Karadža čak pet puta bio najbolji od toga četiri puta uzastopno, što će sigurno još dugo biti nedostižan rekord. Osim toga dva puta je bio drugi, a po jednom treći, četvrti i sedmi. Ako bi se njegovi rezultati statistički sabirali, odnosno kada bi se za prvo mjesto dodjeljivalo deset, drugo devet, treće osam, ... i deseto jedan, onda bi Karadža ukupno sakupio 87 bodova.

Daleko iza njega po broju osvojenih bodova na drugom mjestu nalazi se nekadašnji šahista banjalučkog “Nikice Pavlića” Enver Bukić, koji se osam puta našao među deset odabranih. Dva puta je bio najbolji, tri puta treći, a po jednom četvrti, osmi i deseti, što mu je donijelo 55 bodova.

Na trećem mjestu sa tri boda manje od Bukića, 52, nalazi se bivši kajakaš banjalučkog Vrbasa i učesnik Olimpijskih igara 1972. godine u Minhenu Zlatan Ibrahimbegović, koji se među deset najboljih našao sedam puta (jednom prvi, dva puta drugi, jednom četvrti, dva puta peti i jednom šesti). Iza njega se nalazi još jedan rukometaš Borca, sjajni golman i osvajač zlatne olimpijske medalje iz Los Anđelesa 1984. godine Zlatan Arnautović sa 49 bodova. Prva dama među asovima je nekadašnja proslavljena košarkašica Mladog Krajišnika i rekorderka po broju nastupa za reprezentaciju Jugoslavije Slađana Golić, koja je sakupila 48 bodova. Prvi pobjednik “Glasove” liste, gimnastičar Mirko Petričević, koji je bio najbolji još davne 1955. godine, nalazi se na 23. mjestu sa 25 osvojenih bodova.

Od 1992. godine vrši se Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske. Do sada je bilo 28 izbora, u odabranom društvu našlo se 186 imena. Na vječnoj listi neprikosnoven je džudista trebinjskog Leotara Mitar Mrdić sa 59 bodova iz devet izbora. Prvi put se među deset najboljih sportista Srpske pojavio 2003. godine, kada je osvojio sedmo mjesto, da bi već 2004. bio drugi. Potom je bio četvrti (2006), osmi (2007), prvi (2008), treći (2010), peti (2014), šesti (2015) i četvrti (2016. godine). Drugi je nekadašnji kik-bokser Draženko Ninić sa 51 bodom, koje je sakupio za šest uzastopnih pojavljivanja na listi. Dva puta je bio prvi (2002. i 2003), tri puta treći (2001, 2005. i 2006), a jednom četvrti (2004. godine). Treći je kajakaš Vrbasa Darko Savić, koji se sedam puta našao na listi i osvojio 46 bodova. Prvi put se pojavio 2010. godine, kada je bio sedmi, a potom je 2012. bio treći, 2013. osmi, 2015. peti, 2016. treći, 2017. četvrti i 2018. godine najbolji među najboljima.

Kada se sabere svih dosadašnjih 65 izbora, ukupno se na listi pojavilo 384 sportista, a samo njih šest bilo je i među najboljima u izborima Bosanske Krajine, ali i Republike Srpske. To su: sportski pilot Draško Božić, biciklista i automobilista Tanasije Kuvalja, košarkašice Slađana Golić i Sanda Vuković, košarkaš Dragan Vuković i atletičarka Radislavka Račić. Što se tiče bodova svih dosadašnjih izbora Karadža je bez premca sa osvojenih 87 bodova. Iza njega na vječnoj listi nalazi se Golićeva sa 65 bodova u devet pojavljivanja na listi (sedam u Bosanskoj Krajini i dva puta u Republici Srpskoj), dok je treći Mrdić sa 59 bodova. Magičnu cifru od 50 bodova probili su još Bukić, Ibrahimbegović i Ninić.

Rekorderi

Kada bi se samo gledalo koliko se ko puta našao u odabranom društvu, opet bi sjajni rukometaš banjalučkog Borca Jerolim Karadža bio na prvom mjestu, jer je među najboljima bio čak deset puta. Iza njega su neprikosnovena košarkašica Slađana Golić i džudista trebinjskog Leotara Mitar Mrdić, koji su devet puta bila na listi, dok su šahista Enver Bukić te rukometaš Milorad Karalić po osam puta bili među odabranima.  Ako se pogledaju samo izbori najboljih sportista Republike Srpske, prvi je Mrdić sa devet pojavljivanja na listi, a drugi kajakaš banjalučkog Vrbasa Darko Savić, koji je sedam puta bio na listi. Po šest puta bili su kik-bokser Draženko Ninić (šest godina uzastopno) i član Kajak-kanu kluba Vrbas Goran Pašić, a pet skijašica Žana Novaković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana