Акција “Гласа Српске” Избор десет најбољих спортиста” из угла статистике: Караџа најбољи на двије листе

Дарко Пашагић
Акција “Гласа Српске” Избор десет најбољих спортиста” из угла статистике: Караџа најбољи на двије листе

БАЊАЛУКА - Дневни лист “Глас Српске” у понедјељак ће у у својој 66. традиционалној акцији изабрати десет најбољих спортиста, а 29. пут биће бирани лауреати у Републици Српској.

Ово је једна од најстаријих акција ове врсте на простору бивше Југославије, али и Балкана, која је утемељена још 1955. године, а у првих 37 избора, све до 1991. бирано је десет најбољих спортиста Босанске Крајине. Међу 204 спортиста, колико их се за то вријеме нашло међу најбољима, на првом мјесту је неприкосновено некадашњи кошаркаш, а потом рукометаш бањалучког Борца Јеролим Караџа. Име некадашњег пивотмена “црвено-плавих”, који су тих година тек почињали да израстају у велики европски и свјетски спортски колектив, се у периоду од 1956. до 1969. године нашло чак десет пута међу одабраном елитом. Невјероватно је да је Караџа чак пет пута био најбољи од тога четири пута узастопно, што ће сигурно још дуго бити недостижан рекорд. Осим тога два пута је био други, а по једном трећи, четврти и седми. Ако би се његови резултати статистички сабирали, односно када би се за прво мјесто додјељивало десет, друго девет, треће осам, ... и десето један, онда би Караџа укупно сакупио 87 бодова.

Далеко иза њега по броју освојених бодова на другом мјесту налази се некадашњи шахиста бањалучког “Никице Павлића” Енвер Букић, који се осам пута нашао међу десет одабраних. Два пута је био најбољи, три пута трећи, а по једном четврти, осми и десети, што му је донијело 55 бодова.

На трећем мјесту са три бода мање од Букића, 52, налази се бивши кајакаш бањалучког Врбаса и учесник Олимпијских игара 1972. године у Минхену Златан Ибрахимбеговић, који се међу десет најбољих нашао седам пута (једном први, два пута други, једном четврти, два пута пети и једном шести). Иза њега се налази још један рукометаш Борца, сјајни голман и освајач златне олимпијске медаље из Лос Анђелеса 1984. године Златан Арнаутовић са 49 бодова. Прва дама међу асовима је некадашња прослављена кошаркашица Младог Крајишника и рекордерка по броју наступа за репрезентацију Југославије Слађана Голић, која је сакупила 48 бодова. Први побједник “Гласове” листе, гимнастичар Мирко Петричевић, који је био најбољи још давне 1955. године, налази се на 23. мјесту са 25 освојених бодова.

Од 1992. године врши се Избор десет најбољих спортиста Републике Српске. До сада је било 28 избора, у одабраном друштву нашло се 186 имена. На вјечној листи неприкосновен је џудиста требињског Леотара Митар Мрдић са 59 бодова из девет избора. Први пут се међу десет најбољих спортиста Српске појавио 2003. године, када је освојио седмо мјесто, да би већ 2004. био други. Потом је био четврти (2006), осми (2007), први (2008), трећи (2010), пети (2014), шести (2015) и четврти (2016. године). Други је некадашњи кик-боксер Драженко Нинић са 51 бодом, које је сакупио за шест узастопних појављивања на листи. Два пута је био први (2002. и 2003), три пута трећи (2001, 2005. и 2006), а једном четврти (2004. године). Трећи је кајакаш Врбаса Дарко Савић, који се седам пута нашао на листи и освојио 46 бодова. Први пут се појавио 2010. године, када је био седми, а потом је 2012. био трећи, 2013. осми, 2015. пети, 2016. трећи, 2017. четврти и 2018. године најбољи међу најбољима.

Када се сабере свих досадашњих 65 избора, укупно се на листи појавило 384 спортиста, а само њих шест било је и међу најбољима у изборима Босанске Крајине, али и Републике Српске. То су: спортски пилот Драшко Божић, бициклиста и аутомобилиста Танасије Куваља, кошаркашице Слађана Голић и Санда Вуковић, кошаркаш Драган Вуковић и атлетичарка Радиславка Рачић. Што се тиче бодова свих досадашњих избора Караџа је без премца са освојених 87 бодова. Иза њега на вјечној листи налази се Голићева са 65 бодова у девет појављивања на листи (седам у Босанској Крајини и два пута у Републици Српској), док је трећи Мрдић са 59 бодова. Магичну цифру од 50 бодова пробили су још Букић, Ибрахимбеговић и Нинић.

Рекордери

Када би се само гледало колико се ко пута нашао у одабраном друштву, опет би сјајни рукометаш бањалучког Борца Јеролим Караџа био на првом мјесту, јер је међу најбољима био чак десет пута. Иза њега су неприкосновена кошаркашица Слађана Голић и џудиста требињског Леотара Митар Мрдић, који су девет пута била на листи, док су шахиста Енвер Букић те рукометаш Милорад Каралић по осам пута били међу одабранима.  Ако се погледају само избори најбољих спортиста Републике Српске, први је Мрдић са девет појављивања на листи, а други кајакаш бањалучког Врбаса Дарко Савић, који је седам пута био на листи. По шест пута били су кик-боксер Драженко Нинић (шест година узастопно) и члан Кајак-кану клуба Врбас Горан Пашић, а пет скијашица Жана Новаковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана