Uspješno završen projekat "Srpsko-ruska mobilna klinika"

SRNA
Foto: Srna

SRBAC - Medicinski tim koji je bio angažovan u okviru projekta "Srpsko-ruska mobilna klinika" izvršio je 210 besplatnih preventivnih pregleda na teritoriji opštine Srbac u protekle dvije sedmice.

Na čelu medicinskog tima bio je Viktor Belinski, specijalista anesteziolog i reanimatolog, koji je zahvalio za topao prijem po pitanju rada i boravka u Republici Srpskoj.

"Bili smo maksimalno posvećeni i mislim da smo na pravi način prišli dijagnostici pacijenata. Nadam se da su stanovnici zadovoljni i da je s naše strane sve bilo korektno. Moram naglasiti da je za nas bilo prijatno iznenađenje kada smo se upoznali sa ljekarima i medicinskim osobljem iz Srpca, koje poznaje ruski jezik i koji su studirali i živjeli u Rusiji", rekao je Belinski novinarima.

Pregledi su vršeni u specijalizovanom kombiju u kojem je bio angažovan i tim Doma zdravlja Srbac.

Medicinska sestra Lana Suvajac zahvalila je ruskom timu za lijepu saradnju i pozitivno iskustvo.

"Među 210 pregledanih pacijenata bilo je i dvadesetak koje smo obišli na terenu, a koji iz zdravstvenih i drugih razloga nisu mogli lično doći na pregled. Uglavnom se radilo o starijoj populaciji i vršili smo mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi, a po potrebi EKG i ultrazvučni pregled", naglasila je Suvajčeva.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević zahvalio je svima koji su doprinijeli da ovaj projekat bude realizovan u Srpcu, te izrazio zadovoljstvo odzivom pacijenata.

U okviru projekta "Srpsko-ruska mobilna klinika" predstavnici Ruske humanitarne misije na Balkanu su ranije Službi civilne zaštite u Srpcu na poklon uručili agregat za struju.

Povodom završetka ovog projekta Goran Petronijević, savjetnik u Ruskoj humanitarnoj misiji na Balkanu i Branimir Nešić, izvršni direktor regionalnog predstavništva Ruske humanitarne misije, uručili su zahvalnice opštini Srbac i Domu zdravlja, kao i brojnim pojedincima koji su dali doprinos u realizaciji projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana