Hodočasnici iz Pala idu pješke do Krfa u čast stradalim srpskim vojnicima

Anita Janković Rečević
Hodočasnici iz Pala idu pješke do Krfa u čast stradalim srpskim vojnicima

BANjALUKA – U čast stradalih Srba i sjećanja na Prvi svjetski rat, trojica hodočasnika iz Pala - Igor Vukašinović, Novica Pejić i Ostoja Medić krenuće sutra na put dug 1.200 kilometara, do grčkog ostrva Krf, kako bi se kod spomen kosturnice i mauzoleja na ostrvu Vido pomolili za duše palih boraca.

Vukašinović je za „Glas“ rekao da na hodočaće kreću iz manastira Sokolica na Ravnoj Romaniji, sutra oko devet časova, te da bi na Krf, preko Rogatice, Višegrada, Užica, Čačka, Kraljeva, Leskovca, Vranja, Makedonije i Grčke trebali stići za 32 dana.

- Ovo nam je 14. po redu hodočašće budući da smo desetak puta pješačili do Ostroga, dva puta do Hilandara, a išli smo i na grob patrijarha Pavla.  Put će biti naporan, prije svega jer su Novica i Ostoja u sedmoj deceniji života, a ja u šestoj ali smo spremni za sve vremenske prilike i nećemo odustati, jer je velika privilegija to što smo u prilici da idemo na hodočašće - rekao je Vukašinović navodeći da će ih prijatelj Petar Dragaš pratiti kombijem u kojem će voziti hranu i vodu.

Cilj im je, priča Vukašinović, da se prisjete Prvog svjetskog rata jer kako vrijeme prolazi padaju u zaborav junaci iz tog perioda koji su svoje živote dali za srpstvo.

On je istakao da su im u realizaciji ovog putovanja pomogli opšina Pale, grad Istočno Sarajevo, kabinet Predsjednika Republike Srpske, mnogi prijatelji, među kojima i Pravoslavna sportska organizacija "Sveta Srbija“ koja je osnovana sa blagoslovom blaženopočivšeg patrijaha Irineja.

Vukašinović je podsjetio da ova pravoslavna sportska organizacija svake godine na Krf vodi djecu iz svih srpskih zemalja, a ove godine njih osmoro iz Istočnog Sarajeva.

- Tokom hodočašća u planu imamo da posjetićemo i Kajmakčalan - rekao je Vukašinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana