Rogatičanin najbolji kadet “stranac” na Vojnoj akademiji u Beogradu: Uz spartansku disciplinu uspjeh ne izostaje

Sreten Mitrović
Rogatičanin najbolji kadet “stranac” na Vojnoj akademiji u Beogradu: Uz spartansku disciplinu uspjeh ne izostaje

ROGATICA - Da su upornost i disciplina pravi put za ostvarenje snova dokaz je Rogatičanin Ivan Ikonić, najbolji kadet “stranac” na Vojnoj akademiji u Beogradu, koji je od djetinjstva maštao da pođe očevim stopama i obuče policijsku uniformu.

Protekli praznici bili su povod da Ivan dođe kući u Rogaticu iz Beograda i obraduje majku Milenu i oca Mila. S razlogom, jer je ovaj 23-godišnjak proglašen za najboljeg kadeta stranih oružanih snaga 146. klase koji se školuju na Vojnoj akademiji u Beogradu.

Njemu je povodom Dana Univerziteta odbrane nedavno uručena zahvalnica za ostvareni uspjeh i postignute rezultate.

- Zahvalnica za mene predstavlja veliki uspjeh i priznanje za dosad uloženi trud i istovremeno podsticaj i motivaciju za dalje usavršavanje u okviru svoje profesije - priča za “Glas” Ivan, koji je osnovnu školu i gimnaziju kao odličan učenik završio u Rogatici.

Sa peticama u svjedočanstvima od osnovne do kraja srednje škole  iskoristio je priliku i idući stopama oca konkurisao za policajca na Policijskoj akademiji u Banjaluci.

Primljen je i u 22. klasi uspješno završio osnovnu policijsku obuku sa najvećim mogućim uspjehom u svim elementima obuke. Odradio je pripravnički staž i na tome nije stao.

Dobri rezultati iz osnovne policijske obuke i pripravničkog staža bili su presudni da se Ivan nađe u grupi svojih kolega sa kojim su MUP Srpske i oni konkurisali za dalje školovanje na prestižnoj visokoobrazovnoj ustanovi, odnosno Vojnoj akademiji u Beogradu, kako bi, kad se vrate sa školovanja, popravili stručni nivo znanja među pripadnicima policije u Republici Srpskoj.

Na testiranje u Beograd iz Srpske išlo je 15 kandidata. Prolazeći kroz gusto sito, među srećnicima našla su se dva kandidata. Jedan od njih je Ivan.

Odlazak u Beograd i posebno način života po strogim vojničkim pravilima iz temelja su promijenili njegove navike. Ostala je jedino nepromijenjena želja za učenjem uz cilj da bude među najboljim. To je i ostvario, što dokazuje i priznanje kojim je nagrađen.

- Školovanje na Vojnoj akademiji je izuzetno zanimljiv proces koji od kadeta iziskuje maksimalne napore i trud tokom sticanja stručnih vojnih znanja i vještina koje će dobro doći tokom profesionalne karijere u MUP-u Republike Srpske - priča ovaj mladić.

Ivan se, uz božiju pomoć, nada da će studij u Beogradu okončati iduće godine i izaći sa činom potporučnika vojske Srbije, a u Srpskoj mlađeg inspektora Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Gdje ću raditi, najmanje je važno, samo da budem zdrav - reče na kraju Ivan.

Karate

Ivan Ikonić kaže da u Beogradu nema puno slobodnog vremena,  a ono što dobije koristi da se naspava i za svoju drugu ljubav koju je ponio iz rodne Rogatice - karate. Nosilac je crnog pojasa prvi dan, a karate mu je, kako sam kaže, ljubav i lijek za dušu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana