Рогатичанин најбољи кадет “странац” на Војној академији у Београду: Уз спартанску дисциплину успјех не изостаје

Сретен Митровић
Рогатичанин најбољи кадет “странац” на Војној академији у Београду: Уз спартанску дисциплину успјех не изостаје

РОГАТИЦА - Да су упорност и дисциплина прави пут за остварење снова доказ је Рогатичанин Иван Иконић, најбољи кадет “странац” на Војној академији у Београду, који је од дјетињства маштао да пође очевим стопама и обуче полицијску униформу.

Протекли празници били су повод да Иван дође кући у Рогатицу из Београда и обрадује мајку Милену и оца Мила. С разлогом, јер је овај 23-годишњак проглашен за најбољег кадета страних оружаних снага 146. класе који се школују на Војној академији у Београду.

Њему је поводом Дана Универзитета одбране недавно уручена захвалница за остварени успјех и постигнуте резултате.

- Захвалница за мене представља велики успјех и признање за досад уложени труд и истовремено подстицај и мотивацију за даље усавршавање у оквиру своје професије - прича за “Глас” Иван, који је основну школу и гимназију као одличан ученик завршио у Рогатици.

Са петицама у свједочанствима од основне до краја средње школе  искористио је прилику и идући стопама оца конкурисао за полицајца на Полицијској академији у Бањалуци.

Примљен је и у 22. класи успјешно завршио основну полицијску обуку са највећим могућим успјехом у свим елементима обуке. Одрадио је приправнички стаж и на томе није стао.

Добри резултати из основне полицијске обуке и приправничког стажа били су пресудни да се Иван нађе у групи својих колега са којим су МУП Српске и они конкурисали за даље школовање на престижној високообразовној установи, односно Војној академији у Београду, како би, кад се врате са школовања, поправили стручни ниво знања међу припадницима полиције у Републици Српској.

На тестирање у Београд из Српске ишло је 15 кандидата. Пролазећи кроз густо сито, међу срећницима нашла су се два кандидата. Један од њих је Иван.

Одлазак у Београд и посебно начин живота по строгим војничким правилима из темеља су промијенили његове навике. Остала је једино непромијењена жеља за учењем уз циљ да буде међу најбољим. То је и остварио, што доказује и признање којим је награђен.

- Школовање на Војној академији је изузетно занимљив процес који од кадета изискује максималне напоре и труд током стицања стручних војних знања и вјештина које ће добро доћи током професионалне каријере у МУП-у Републике Српске - прича овај младић.

Иван се, уз божију помоћ, нада да ће студиј у Београду окончати идуће године и изаћи са чином потпоручника војске Србије, а у Српској млађег инспектора Министарства унутрашњих послова.

- Гдје ћу радити, најмање је важно, само да будем здрав - рече на крају Иван.

Карате

Иван Иконић каже да у Београду нема пуно слободног времена,  а оно што добије користи да се наспава и за своју другу љубав коју је понио из родне Рогатице - карате. Носилац је црног појаса први дан, а карате му је, како сам каже, љубав и лијек за душу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана