Služen parastos porodici Isailović

Srna
Foto: Srna

BRČKO - Na mjestu stradanja porodice Isailović danas je u centru grada u Brčkom služen parastos, te položeni vijenci i cvijeće.

Na današnji dan 1994. godine usljed granatiranja grada, u svom stanu u centru Brčkog, stradali su šezdesetdvogodišnji Božo Isailović, njegova dvadesetsedmogodišnja snaha Svjetlana koja je bila u osmom mjesecu trudnoće i trogodišnja unuka Božana.

Boja Despotović, kćerka stradalog Bože, rekla je da nikada neće zaboraviti dan kada su stradali njeni najmili i da joj je svaki put teško kada se o tome priča.

"Bila sam na poslu kada mi je brat telefonom javio šta se desilo. To je bol koji ću nositi u sebi dok sam živa", rekla je Despotovićeva.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić koji je položio vijenac na mjesto stradanja rekao je da je zločin počinjen prema porodici Isailović jedan od najtežih nad civilima na prostoru Brčkog.

"Genocid nad ovom tročlanom porodicom je preblaga riječ za ono što se desilo", izjavio je Milić novinarima nakon parastosa za porodicu Isailović.

On je istakao da dosadašnja procesuiranja odgovornih za zločine počinjene nad Srbima ne daju preveliku nadu da će i ovaj tragičan događaj dobiti sudski epilog jer su se, kaže, uvijek tražila različita obrazloženja, a najčešće je to bila legitimna meta.

Obren Marković, prijatelj Isailovića rekao je da su meta neselektivnog granatiranja centra grada iz pravca federalnog dijela Brčkog bila tadašnja komanda i rukovodstvo Republike Srpske.

On je podsjetio da se tog dana u zgradi Doma kulture u Brčkom, koji je udaljen nekoliko stotina metara od mjesta stradanja Isailovića, održavala sjednica Narodne skupštine Republike Srpske kojoj su prisustvovali general Ratko Mladić i predsjednik Srpske Radovan Karadžić.

"Cilj je bio da se uništi i obezglavi Republika Srpska. Tog 14. maja, cijeli dan je bilo neselektivno granatiranje u kojem je veliki mnogo ranjenih i poginulih", rekao je Marković koji je i bivši ratni načelnik odsjeka Ministarstva odbrane Brčkog.

On je naveo da Udruženje porodica poginulih boraca vojske Republike Srpske u Brčkom godinama konstanstno šalje zahtjeve nadležnima u distriktu da se na mjesto stradanja Isilovića postavi spomen-ploča, ali da odgovor još nema, te zbog toga još nije podignuta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana