Vjernici u Mrkonjić Gradu dočekali ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice i dio čestica Svetog Save

GS
Foto: Opština Mrkonjić Grad (Fejsbuk)

MRKONjIĆ GRAD  - Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije rekao je u obraćanju vjernicima iz Mrkonjić Grada i susjednih opština i gradova koji su dočekali ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice i dio moštiju (čestica) Svetog Save u mrkonjićkom Hramu Svetog Save, da je danas veliki dan jer je Bogomajka, kroz ovu čudotvornu i svetu ikonu iz manastira Hilandara, došla među vjerni narod.

-Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice tu je da nas podsjeća na riječi koje je rekla za cijelo čovječantstvo „Evo sluškinje Gospodnje, neka mi bude po riječi Gospodnjoj“. To je ono čega svi treba da se sjećamo svakoga dana - zato što su one naša sloboda volje koja učestvuje u neizmjernoj ljubavi. Da ona nije rekla te riječi mi danas ne bismo bili sinovi Božiji, hrišćani, bili bismo ko zna šta, jer Božija je volja da spasi čovjeka - rekao je episkop Sergije.

Vladika Sergije je istakao da se danas treba radovati i tome da je, osim čudotvorne ikone, Hram Svetog Save dobio i česticu moštiju Svetog Save.

-Da nas osvježavaju duhovno, prosvećuju, te da se molimo pred njima da nas Sveti Sava blagoslovi - rekao je episkop Sergije.

Veliki broj vjernika iz Mrkonjić Grada i susjednih opština i gradova dočekao je danas ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice i dio moštiju (čestica) Svetog Save u mrkonjićkom Hramu Svetog Save, gdje će biti dostupne na poklonjenje i cjelivanje vjernom narodu kao veliki blagoslov.

Svetinje su litijskom procesijom prenesene od Hrama Rođenja Presvete Bogorodice, gdje su stigle sinoć neposredno pred večernje bogosluženje, do Hrama Svetog Save, nakon čega je služena Sveta arhijerejska liturgija.

Liturgiju su služili preosvećene vladike novogračaničko-srednjozapadnoamerički Longin, lipnjanski Dositej, vikar Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, te episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije.

Za prisutne vjernike upriličena je svečana trpeza.

Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice je poklon bratstva manastira Hilandara Hramu Svetog Save u Mrkonjić Gradu.

Organizatori dočeka su Eparhija bihaćko-petrovačka, opština Mrkonjić Grad i ktitor Hrama Svetog Save, privrednik iz ovog grada Mladen Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana