Poklonici iz Bileće stigli do ostroške svetinje

Srna
Poklonici iz Bileće stigli do ostroške svetinje

BILEĆA - Hodočasnici iz Bileća, njih oko 350, stiglo je u Manastir Ostrog nakon što su prepješačili put dug oko 90 kilometara da bi se poklonili moštima Svetog Vasilija Ostroškog, povodom 12. maja, praznika posvećenog tom svetitelju.

Poklonici su iz Bileće stigli sinoć pod Ostrog, a krenuli su tradicionalno, 9. maja uz blagoslov sveštenstva bilećkog Sabornog hrama.

Iz Bileće je do ovog svetog mjesta u Crnoj Gori ove godine krenuo najveći broj hodočasnika do sada, a pridružili su im se i ljudi iz okolnih hercegovačakih opština i iz nekolkio gradova iz Srbije.

Hodočašće iz Bileće do Ostroga na poklonjenje moštima svetog Vasilija Ostroškog organizuje se tradicionalno, već 13. put.

Osim iz Bileće, na hodočašće do Ostroga prethodnih dana krenule su stotine vjernika i iz drugih hercegovačkih gradova Trebinja, Gacka, Nevesinja, Berkovića.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici sutra, 12. maja, slave praznik Svetog Vasilija Ostroškog, koji se zbog iscjeliteljskih moći njegovih moštiju naziva i Čudotvorcem i jedan je od najpoštovanijih svetitelja u hrišćanstvu, ali i šire, među ljudima drugih vjera i nacija.

Njegove mošti, kao velika svetinja, čuvaju se u Manastiru Ostrog u Crnoj Gori koji je mjesto hodočašća za vjernike svih religija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana