Tucijada u Prijedoru, pobjedniku zlatnik

Srna
Tucijada u Prijedoru, pobjedniku zlatnik

PRIJEDOR - Na tradicionalnoj vaskršnjoj tucijadi u porti Hrama Svete Trojice u Prijedoru najjače jaje imao je četrnaestogodišnji Konstantin Janjetović koji je dobio zlatnik.

Janjetović je pobijedio u konkurenciji više stotina mališana koji su s radošću učestvovali u obilježavanju tradicionalnog običaja vezanog za Vaskrs.

Drugo mjesto osvojio je Miloš Kobas, treće Mihajlo Mamić, a četvrto Ana Bulić.

Četrnaestogodišnji pobjednik kaže da je ovo treći put da učestvuje na tucijadi jer smatra da treba sačuvati običaje, te da mu pobjeda mnogo znači.

Zlatnik je pobjedniku uručio gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor, koji je sugrađanima čestitao Vaskrs, te izrazio zadovoljstvo što svake godine sve više djece učestvuje u ovoj manifestaciji.

"Ovo je praznik nad praznicima i želimo da poručimo, prije svega, da budu mir, sloga, jedinstvo, da zajedno čuvamo pravoslavne vrijednosti, istoriju i običaje i da praštamo jedni drugima, da budemo složni i dostojanstveni", rekao je Javor.

Vaskršnju tucijadu organizovala je Srpska pravoslavna crkvena opština Prijedor pod pokroviteljstvom grada i u saradnji sa Udruženjem za očuvanje tradicije.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin kaže da je cilj ove tucijade da najmlađi oni osjete čari ovog velikog dana i velikog praznika, ali i da se u što većem broju okupe oko crkve i da uz nju odrastaju.

"Vaskršnja tucijada kao i do sada okupila je veliki broj djece i tako smo ostvarili svoj cilj", rekao je prota Hrvaćanin.

Osim pobjednika tucijade prikladne nagrade dobili su i učesnici finalnog takmičenja, a to su oslikana drvena jaja sa likom Bogorodice i Isusa Hrista i ikona Presvete Bogorodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana