Туцијада у Приједору, побједнику златник

Срна
Туцијада у Приједору, побједнику златник

ПРИЈЕДОР - На традиционалној васкршњој туцијади у порти Храма Свете Тројице у Приједору најјаче јаје имао је четрнаестогодишњи Константин Јањетовић који је добио златник.

Јањетовић је побиједио у конкуренцији више стотина малишана који су с радошћу учествовали у обиљежавању традиционалног обичаја везаног за Васкрс.

Друго мјесто освојио је Милош Кобас, треће Михајло Мамић, а четврто Ана Булић.

Четрнаестогодишњи побједник каже да је ово трећи пут да учествује на туцијади јер сматра да треба сачувати обичаје, те да му побједа много значи.

Златник је побједнику уручио градоначелник Приједора Слободан Јавор, који је суграђанима честитао Васкрс, те изразио задовољство што сваке године све више дјеце учествује у овој манифестацији.

"Ово је празник над празницима и желимо да поручимо, прије свега, да буду мир, слога, јединство, да заједно чувамо православне вриједности, историју и обичаје и да праштамо једни другима, да будемо сложни и достојанствени", рекао је Јавор.

Васкршњу туцијаду организовала је Српска православна црквена општина Приједор под покровитељством града и у сарадњи са Удружењем за очување традиције.

Протонамјесник Драган Хрваћанин каже да је циљ ове туцијаде да најмлађи они осјете чари овог великог дана и великог празника, али и да се у што већем броју окупе око цркве и да уз њу одрастају.

"Васкршња туцијада као и до сада окупила је велики број дјеце и тако смо остварили свој циљ", рекао је прота Хрваћанин.

Осим побједника туцијаде прикладне награде добили су и учесници финалног такмичења, а то су осликана дрвена јаја са ликом Богородице и Исуса Христа и икона Пресвете Богородице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана