Završeno takmičenje iz pružanja prve pomoći: Učenici pokazali zavidno znanje

GS
Završeno takmičenje iz pružanja prve pomoći: Učenici pokazali zavidno znanje

KNEŽEVO- U sigurnim smo rukama. Može se to zaključiti nakon regionalnog takmičenja u pružanju prve pomoći održanom u Kneževu, u organizaciji Crvenog krsta.

Na takmičenju je učestvovalo 14 ekipa, osam podmlatka (osnovne škole) i 6 omladine (srednje škole) iz gradova i opština sa područja banjalučke regije.

U kategoriji podmlatka pobjedu je odnijela ekipa iz banjalučke Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić", dok su u kategoriji omladine najbolje znanje pokazali učenici Gimnazije Banjaluka.

Iako je događaj bio takmičarskog karaktera, jer pobjednici idu na republičko takmičenje sljedećeg mjeseca u Pale, preovladavali su druženje i dobra atmosfera.

Sudije su imale izuzetno težak posao jer su svi timovi pokazali zavidno znanje u pružanju prve pomoći, a organizatori nisu krili zadovoljstvo zbog posvećenosti učesnika.

Simulacije saniranja fizičkih povreda, pružanja prve pomoći u slučaju napada izazvanih nekim bolestima ili vremenskim neprilikama i pomoć povrijeđenima nakon požara ili eksplozije, samo su neki od scenarija koje smo mogli da vidimo na takmičarskom poligonu, piše ATV.

- Iz Kneževa šaljemo jednu sliku lijepu u Republiku Srpsku. Ta slika ogleda se kao slika znanja, mladosti i ljepote podmladaka i omladinaca iz oblasti po čemu je Crveni krst prepoznat. Oni su već šampioni, da su savladali ovu značajnu humanitarnu aktivnost i da mogu biti šampioni u pogledu spašavanja života u nekim situacijama- rekao je generalni sekretar Crvenog krsta Rajko Lazić.

Dodao je da je ovaj događaj jedna od etapnih faza u pripremama za Republičko takmičenje.

- Mi već pripremamo poligone i to je završni čin za ovu godinu, tako da će sigurno okupiti najbolje ekipe iz cijele Republike Srpske - istakao je Lazić.

Borko Dević, sekretar Regionalnog odbora Crvenog krsta istakao je zadovoljstvo organizacijom i odzivom ekipa, te naglasio da ovakvi događaji dižu svijest o humanosti i važnosti znanja iz pružanja prve pomoći.

-Ovi svi mladi ljudi ovdje su obučeni da pruže prvu pomoć. To znači, ne daj Bože da se nešto desi, da su oni osposobljeni da pruže prvu pomoć dok ne dođu medicinske ekipe koje dalje zbrinjavanje povrijeđenih, a najveći značaj je u tome da prva pomoć spašava život- naglasio je Dević.

Na takmičenju su učestvovali učenici iz Banjaluke, Gradiške, Prnjavora, Srpca, Čelinca, Laktaša i Kotor Varoša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana