Dok se čuje zvuk gusala, trube i frule znamo kuda ide srpski rod

Srna
Dok se čuje zvuk gusala, trube i frule znamo kuda ide srpski rod

PALE - Guslarsko društvo "Starina Novak" sa Pala održalo je, povodom krsne slave društva - Svetog Đorđa, guslarsko veče na kojem je nastupilo 20 guslara sa područja Istočnog Sarajeva, te iz Foče i Nikšića.

Predsjednik Guslarskog društva "Starina Novak" Drago Pelemiš rekao je novinarima da su paljanskoj publici sinoć priredili kvalitetan program u kojem su svi mogli uživati.

"Sve dok se čuje zvuk trube, frule i gusala, znamo u kom pravcu ide srpski rod. Zato naše društvo podstiče i razvija epsko stvaralaštvo, piše, objavljuje i govori pjesme i zdravce koje prenosimo i na mlađe generacije", istakao je Pelemiš.

On je podsjetio da je Društvo osnovano prije 47 godina i kroz njega je prošlo više od 200 članova, a sada ih imaju 27 aktivnih. "Lijepo je vidjeti da i omladina voli gusle jer na mlađima svijet ostaje", rekao je Pelemiš.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović, koji je i kum slave ove godine, istakao je da Opštinska uprava podržava rad Guslarskog društva "Starina Novak" i sa posebnom odgovornošću brine o ovom društvu jer ono njeguje stari srpski instrument - gusle.

On je naglasio da su gusle važne za očuvanje srpske kulture i tradicije jer je uz njih pisana istorija kroz vijekove, ali su se i slavile slave, krštenja, rođendani.

Guslar Slavko Goranović iz Nikšića rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što je učestvovao na guslarskoj večeri i proslavi krsne slave, te da najviše slobodnog vremena provodi u Republici Srpskoj i u svim mjestima gdje su Srbi.

Trinaestogodišnji Miloš Drakul iz Foče, koji je sam naučio da svira gusle, rekao je da ga je epska pjesma privukla, te da se ljubav prema najboljem i najljepšem instrumentu rodila na slavi kada je čuo rođaka guslara Mitra Višnjića iz Trebinja kako prevlači gudalom preko strune.

Đorđe Rističević iz Guslarskog društva "Starina Novak" podsjetio je da je ovo društvo osnovano davne 1977. godine kao drugo po redu guslarsko društvo u tadašnjoj SFRJ i da nosi ime legendarnog romanijskog junaka, koji se borio protiv turskog osvajača.

"U Guslarsko društvo počeli su dolaziti mlađi guslari pa se 2009. godine javila potreba da se osnuje škola gusala i koja je imala 12 guslara. Škola je iznjedrila višestrukog prvaka Republike Srpske i pravaka Srbije, Crne Gore i Republike Srpke, pokojnog Matiju Radovića", rekao je Rističević i dodao da je Društvo i dalje u usponu, da im dolaze novi članovi, imaju i podmladak, pa se nadaju da će biti još uspješniji i masovniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana