Док се чује звук гусала, трубе и фруле знамо куда иде српски род

Срна
Док се чује звук гусала, трубе и фруле знамо куда иде српски род

ПАЛЕ - Гусларско друштво "Старина Новак" са Пала одржало је, поводом крсне славе друштва - Светог Ђорђа, гусларско вече на којем је наступило 20 гуслара са подручја Источног Сарајева, те из Фоче и Никшића.

Предсједник Гусларског друштва "Старина Новак" Драго Пелемиш рекао је новинарима да су паљанској публици синоћ приредили квалитетан програм у којем су сви могли уживати.

"Све док се чује звук трубе, фруле и гусала, знамо у ком правцу иде српски род. Зато наше друштво подстиче и развија епско стваралаштво, пише, објављује и говори пјесме и здравце које преносимо и на млађе генерације", истакао је Пелемиш.

Он је подсјетио да је Друштво основано прије 47 година и кроз њега је прошло више од 200 чланова, а сада их имају 27 активних. "Лијепо је видјети да и омладина воли гусле јер на млађима свијет остаје", рекао је Пелемиш.

Начелник општине Пале Бошко Југовић, који је и кум славе ове године, истакао је да Општинска управа подржава рад Гусларског друштва "Старина Новак" и са посебном одговорношћу брине о овом друштву јер оно његује стари српски инструмент - гусле.

Он је нагласио да су гусле важне за очување српске културе и традиције јер је уз њих писана историја кроз вијекове, али су се и славиле славе, крштења, рођендани.

Гуслар Славко Горановић из Никшића рекао је да му је част и задовољство што је учествовао на гусларској вечери и прослави крсне славе, те да највише слободног времена проводи у Републици Српској и у свим мјестима гдје су Срби.

Тринаестогодишњи Милош Дракул из Фоче, који је сам научио да свира гусле, рекао је да га је епска пјесма привукла, те да се љубав према најбољем и најљепшем инструменту родила на слави када је чуо рођака гуслара Митра Вишњића из Требиња како превлачи гудалом преко струне.

Ђорђе Ристичевић из Гусларског друштва "Старина Новак" подсјетио је да је ово друштво основано давне 1977. године као друго по реду гусларско друштво у тадашњој СФРЈ и да носи име легендарног романијског јунака, који се борио против турског освајача.

"У Гусларско друштво почели су долазити млађи гуслари па се 2009. године јавила потреба да се оснује школа гусала и која је имала 12 гуслара. Школа је изњедрила вишеструког првака Републике Српске и правака Србије, Црне Горе и Републике Српке, покојног Матију Радовића", рекао је Ристичевић и додао да је Друштво и даље у успону, да им долазе нови чланови, имају и подмладак, па се надају да ће бити још успјешнији и масовнији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана