Park "Velikana" u Istočnom Novom Sarajevu sugrađanima na poklon

Srna
Park "Velikana" u Istočnom Novom Sarajevu sugrađanima na poklon

ISTOČNO NOVO SARAJEVO - U Istočnom Novom Sarajevu večeras je otvoren Park "Velikana" u kojem su biste devet istorijskih ličnosti koje su u različitim oblastima i u različito vrijeme uticale na napredak i razvoj, ali i opstanak srpskog i ostalih naroda na ovom prostoru.

Park krase biste Srđana Kneževića, doktora Miodrag Lazić, Patrijarha Pavla, Stevana Popova, Svetog Save, Alekse Šantića, Jovana Dučića, Stepe Stepanovića i Stanka Skenderova.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić zajedno sa porodicom pokojnog ratnog komandanta "Belih Vukova" Srđana Kneževića i akademskom vajarom Jelenom Božović Đorđević otvorili su Park "Velikana" otkrivanjem biste Kneževića i ostalih velikana koji će krasiti ovaj prostor.

Ćosić je zahvalio vajarki Jeleni Božović Đorđević koja je za kratko vrijeme nakon odluke Skupštine opštine radila i za nepuna tri mjeseca izvajala biste, te istakao da park zaslužuje mnogo glamuroznije otvaranje nego što je ovo večeras, ali da vrijeme u kome se trenutno živi tjera na prilagođavanje.

On smatra da će opština poslije ovog parka predstavljati reper urbane sredine i prostor koji odgovara potrebama svakog stanovnika.

"Kada smo otkrivali spomenik Gavrilu Principu imali smo potrebu da se identifikujemo sa ljudima koji su zaslužni što smo danas ovdje. Mi se identifikujemo i sa ličnostima koje imaju svoje mjesto i biste u parku", rekao je Ćosić.

On je dodao da se građani Istočnog Sarajeva identifikuju sa likom Srđana Kneževića, te da je "Beli Vuk" na Tvrdimićima zajednička identifikacija, jer je riječ o čovjeku koji je zaslužan što su građani Istočnog Sarajeva ovdje opstali i ostali.

Ćosić je naglasio da svako treba da zastane i pored biste Stevana Popova koji je 40.000 Srba iz Sarajeva prevezao svojim avionom na početku rata 1992. godine.

"Treba da zastane i kod biste Svetog Petra Sarajevskog, čovjeka koji je život dao zato što se nije slagao sa onim što se radilo u to vrijeme u kome je stradao", naveo je on.

Treba obratiti pažnju, kako je rekao, i na bistu Stepe Stepanovića koji je 6. novembra 1918. godine sa slavnom pobjedničkom vojskom umarširao u Sarajevo.

"Treba da razvijemo kulturu sjedćanja, a to ćemo učiniti identifikacijom sa ličnostima zahvaljujući kojima smo danas ovdje", istakao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, Srbi kao narod imaju mnogo poznatih i slavnih ličnosti da bi i u ovom parku moglo da se nađe čak 110 bisti.

Osim bisti u parku ima prostora za djecu, fudbal, košarku, odmor, za najmlađe i stare, prostor za šetnju i rekreaciju.

Ćosić je napomenuo da ideja o izgradnji parka datira od prije tri-četiri godine, od namjere da svaki regulacioni plan u ovoj opštini ima prostor za sve stanovnike.

"Pored toga što važimo za opštinu koja ima mnogo stambenih jedinica i poslovnih objekata, tome smo željeli da dodamo i sadržaje u kojima ljudi mogu da provode slobodno vrijeme", rekao je Ćosić.

Sin Srđana Kneževića, Nemanja rekao je da je i tužan što njegov otac nije tu, ali i ponasan, jer je sin čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag u Istočnom Sarajevu i Republici Srpskoj.

"Stanovnici ga pamte kao heroja i ono što je uradila njegova jedinica", rekao je Nemanja i zahvalio Ćosiću jer je, kako kaže, i u ovim teškim trenucima našao način da lik i djelo Srđana Kneževića živi.

Otvaranju Parka "Velikana" prisustvovala je porodica Srđana Kneževića, supruga Biljana, sinovi Nemanja i Kosta, kao i unuk Srđan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana