Парк "Великана" у Источном Новом Сарајеву суграђанима на поклон

Срна
Парк "Великана" у Источном Новом Сарајеву суграђанима на поклон

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО - У Источном Новом Сарајеву вечерас је отворен Парк "Великана" у којем су бисте девет историјских личности које су у различитим областима и у различито вријеме утицале на напредак и развој, али и опстанак српског и осталих народа на овом простору.

Парк красе бисте Срђана Кнежевића, доктора Миодраг Лазић, Патријарха Павла, Стевана Попова, Светог Саве, Алексе Шантића, Јована Дучића, Степе Степановића и Станка Скендерова.

Начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић заједно са породицом покојног ратног команданта "Белих Вукова" Срђана Кнежевића и академском вајаром Јеленом Божовић Ђорђевић отворили су Парк "Великана" откривањем бисте Кнежевића и осталих великана који ће красити овај простор.

Ћосић је захвалио вајарки Јелени Божовић Ђорђевић која је за кратко вријеме након одлуке Скупштине општине радила и за непуна три мјесеца извајала бисте, те истакао да парк заслужује много гламурозније отварање него што је ово вечерас, али да вријеме у коме се тренутно живи тјера на прилагођавање.

Он сматра да ће општина послије овог парка представљати репер урбане средине и простор који одговара потребама сваког становника.

"Када смо откривали споменик Гаврилу Принципу имали смо потребу да се идентификујемо са људима који су заслужни што смо данас овдје. Ми се идентификујемо и са личностима које имају своје мјесто и бисте у парку", рекао је Ћосић.

Он је додао да се грађани Источног Сарајева идентификују са ликом Срђана Кнежевића, те да је "Бели Вук" на Тврдимићима заједничка идентификација, јер је ријеч о човјеку који је заслужан што су грађани Источног Сарајева овдје опстали и остали.

Ћосић је нагласио да свако треба да застане и поред бисте Стевана Попова који је 40.000 Срба из Сарајева превезао својим авионом на почетку рата 1992. године.

"Треба да застане и код бисте Светог Петра Сарајевског, човјека који је живот дао зато што се није слагао са оним што се радило у то вријеме у коме је страдао", навео је он.

Треба обратити пажњу, како је рекао, и на бисту Степе Степановића који је 6. новембра 1918. године са славном побједничком војском умарширао у Сарајево.

"Треба да развијемо културу сједћања, а то ћемо учинити идентификацијом са личностима захваљујући којима смо данас овдје", истакао је Ћосић.

Према његовим ријечима, Срби као народ имају много познатих и славних личности да би и у овом парку могло да се нађе чак 110 бисти.

Осим бисти у парку има простора за дјецу, фудбал, кошарку, одмор, за најмлађе и старе, простор за шетњу и рекреацију.

Ћосић је напоменуо да идеја о изградњи парка датира од прије три-четири године, од намјере да сваки регулациони план у овој општини има простор за све становнике.

"Поред тога што важимо за општину која има много стамбених јединица и пословних објеката, томе смо жељели да додамо и садржаје у којима људи могу да проводе слободно вријеме", рекао је Ћосић.

Син Срђана Кнежевића, Немања рекао је да је и тужан што његов отац није ту, али и понасан, јер је син човјека који је оставио неизбрисив траг у Источном Сарајеву и Републици Српској.

"Становници га памте као хероја и оно што је урадила његова јединица", рекао је Немања и захвалио Ћосићу јер је, како каже, и у овим тешким тренуцима нашао начин да лик и дјело Срђана Кнежевића живи.

Отварању Парка "Великана" присуствовала је породица Срђана Кнежевића, супруга Биљана, синови Немања и Коста, као и унук Срђан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана