Мркоњић Град: Средњошколци упознати о значају употребе појаса у вожњи

Глас Српске
Foto: Г.С.

МРКОЊИЋ ГРАД - У Средњошколском центру Мркоњић Град данас је предавањем о теми “Кад се живот преокрене” и симулационим показним вјежбама за средњошколце, озваничен почетак кампање “Лако је појас везати”.

Циљ кампање је повећање нивоа безбједности саобраћаја у Републици Српској употребом појасева код возача и путника у возилу, као и на ђечијим ауто-сједалицама.

Представник Агенције за безбједност саобраћај Републике Српске Никола Торбица рекао је да је младих око 30 одсто међу погинулима у саобраћајним несрећама, те да је употреба појаса једна од превентивних радњи која ће их спасити од смртних посљедица или тешких повреда.

Директор Удружења саобраћајних незгода “Степ” Дејан Трнинић нагласио је да се предавања већином организују за будуће возаче, односно за ученике трећих и четвртих разреда средњих школа.

“Кроз животне приче особа које су доживјеле саобраћајне незгоде покушава се указати младима колико је важно да буду безбједни у саобраћају, те да приче људи који су доживјели саобраћајне незгоде са посљедицама као што је трајни инвалидитет, не постану њихове животне приче”, навео је Трнинић.

Самостални стручни сарадник за послове превентиве безбједности саобраћаја у Ауто-мото савезу Републике Српске Јелица Лубура истакла је да је кампања веома значајна јер је доказано да кориштење појаса не може утицати на настанак саобраћајне незгоде, али може да утиче на тежину повреде.

“Сви који користе појас, како на предњим сједиштима тако и путници на задњим сједиштима, у случају саобраћајне незгоде смањују ризик од смрти и тешких тјелесних повреда. Кроз кампању желимо што већем броју младих указати на чињеницу колико је важно користити сигурносни појас”, рекла је Лубура.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове општине Мркоњић Град Славица Бојанић захвалила је организаторима што је ово предавања за средњошколце, јер су они генерације које су на почетку возачког стажа и зато је веома важно на вријеме им показати како безбједно да се понашају у саобраћају.

 

Инспектор Одјељења полиције Полицијске управе Мркоњић Град Маја Коњевић рекла је да кориштење појаса на подручју ове општине није довољно заступљено и да су у овој локалној заједници у прошлој години евидентирали 473 прекршаја некориштења појаса и ђечије ауто-сједалице.

Медијска кампања “Лако је појас везати” биће реализована од 23. априла до 31. маја 2024. године, док ће превентивне активности трајати цијеле године.

Кампању спроводе Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Министарство здравља и социјалне заштите, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез Републике Српске, јединице локалних самоуправа и Радио-телевизија Републике Српске као медијски партнер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана