Mrkonjić Grad: Srednjoškolci upoznati o značaju upotrebe pojasa u vožnji

Glas Srpske
Foto: G.S.

MRKONjIĆ GRAD - U Srednjoškolskom centru Mrkonjić Grad danas je predavanjem o temi “Kad se život preokrene” i simulacionim pokaznim vježbama za srednjoškolce, ozvaničen početak kampanje “Lako je pojas vezati”.

Cilj kampanje je povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj upotrebom pojaseva kod vozača i putnika u vozilu, kao i na đečijim auto-sjedalicama.

Predstavnik Agencije za bezbjednost saobraćaj Republike Srpske Nikola Torbica rekao je da je mladih oko 30 odsto među poginulima u saobraćajnim nesrećama, te da je upotreba pojasa jedna od preventivnih radnji koja će ih spasiti od smrtnih posljedica ili teških povreda.

Direktor Udruženja saobraćajnih nezgoda “Step” Dejan Trninić naglasio je da se predavanja većinom organizuju za buduće vozače, odnosno za učenike trećih i četvrtih razreda srednjih škola.

“Kroz životne priče osoba koje su doživjele saobraćajne nezgode pokušava se ukazati mladima koliko je važno da budu bezbjedni u saobraćaju, te da priče ljudi koji su doživjeli saobraćajne nezgode sa posljedicama kao što je trajni invaliditet, ne postanu njihove životne priče”, naveo je Trninić.

Samostalni stručni saradnik za poslove preventive bezbjednosti saobraćaja u Auto-moto savezu Republike Srpske Jelica Lubura istakla je da je kampanja veoma značajna jer je dokazano da korištenje pojasa ne može uticati na nastanak saobraćajne nezgode, ali može da utiče na težinu povrede.

“Svi koji koriste pojas, kako na prednjim sjedištima tako i putnici na zadnjim sjedištima, u slučaju saobraćajne nezgode smanjuju rizik od smrti i teških tjelesnih povreda. Kroz kampanju želimo što većem broju mladih ukazati na činjenicu koliko je važno koristiti sigurnosni pojas”, rekla je Lubura.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove opštine Mrkonjić Grad Slavica Bojanić zahvalila je organizatorima što je ovo predavanja za srednjoškolce, jer su oni generacije koje su na početku vozačkog staža i zato je veoma važno na vrijeme im pokazati kako bezbjedno da se ponašaju u saobraćaju.

 

Inspektor Odjeljenja policije Policijske uprave Mrkonjić Grad Maja Konjević rekla je da korištenje pojasa na području ove opštine nije dovoljno zastupljeno i da su u ovoj lokalnoj zajednici u prošloj godini evidentirali 473 prekršaja nekorištenja pojasa i đečije auto-sjedalice.

Medijska kampanja “Lako je pojas vezati” biće realizovana od 23. aprila do 31. maja 2024. godine, dok će preventivne aktivnosti trajati cijele godine.

Kampanju sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez Republike Srpske, jedinice lokalnih samouprava i Radio-televizija Republike Srpske kao medijski partner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana