Шта кажу у надлежном министарству: Свештеник и мјештани Јаворана траже припајање Бањалуци

ГС
Шта кажу у надлежном министарству: Свештеник и мјештани Јаворана траже припајање Бањалуци

КНЕЖЕВО, БАЊАЛУКА - Више од 95 одсто становника Јаворана, које предводи локални свештеник, потписало је недавно петицију за припајање њиховог села граду Бањалуци, а сада је стигао одговор из Министарства управе и локалне самоуправе по том питању.

Из овог Министарства, на чијем челу се налази Сенка Јујић, саопштавају да стоје на располагању иницијаторима територијалне промјене за сва неопходна појашњења у вези са законском процедуром.

– Законом о територијалној организацији Републике Српске уређује се територијална организација РС, као и услови и поступак за територијалну промјену. Позивају се иницијатори територијалне промјене да се обрате Министарству са захтјевом за састанак, како би ово Министарство могло приступити организацији истог – наводи се у одговору из овог Министарства на посланичко питање Небојше Дринића.

Подсјећамо, посланик ПДП, Небојша Дринић је на последњој редовној сједници Народне скупштине Републике Српске, одржаној у марту ове године, упутио посланичко питање у којем је тражио да се организује састанак са мјештанима који траже припајање села Јаворани Бањалуци, преноси Српскаинфо.

Он је позвао извршну власт да ријеши питање села Јаворани, које територијално припада општини Кнежево, али мјештани овог села не могу да организују живот мимо Бањалуке.

– Неформална група грађана из Јаворана прикупила је податке, урадила елаборат о оправданости припајања овог дијела територије општине Кнежево граду Бањалука. Због свега наведеног молим вас да са овим људима уприличите састанак у вези са овом темом – навео је Дринић.

Он је истакао да припајање Бањалуци жели око 240 домаћинстава или више од 95 одсто становника Јаворана, због маћехинског односа општинске власти Кнежева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана