Šta kažu u nadležnom ministarstvu: Sveštenik i mještani Javorana traže pripajanje Banjaluci

GS
Šta kažu u nadležnom ministarstvu: Sveštenik i mještani Javorana traže pripajanje Banjaluci

KNEŽEVO, BANjALUKA - Više od 95 odsto stanovnika Javorana, koje predvodi lokalni sveštenik, potpisalo je nedavno peticiju za pripajanje njihovog sela gradu Banjaluci, a sada je stigao odgovor iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave po tom pitanju.

Iz ovog Ministarstva, na čijem čelu se nalazi Senka Jujić, saopštavaju da stoje na raspolaganju inicijatorima teritorijalne promjene za sva neophodna pojašnjenja u vezi sa zakonskom procedurom.

– Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske uređuje se teritorijalna organizacija RS, kao i uslovi i postupak za teritorijalnu promjenu. Pozivaju se inicijatori teritorijalne promjene da se obrate Ministarstvu sa zahtjevom za sastanak, kako bi ovo Ministarstvo moglo pristupiti organizaciji istog – navodi se u odgovoru iz ovog Ministarstva na poslaničko pitanje Nebojše Drinića.

Podsjećamo, poslanik PDP, Nebojša Drinić je na poslednjoj redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, održanoj u martu ove godine, uputio poslaničko pitanje u kojem je tražio da se organizuje sastanak sa mještanima koji traže pripajanje sela Javorani Banjaluci, prenosi Srpskainfo.

On je pozvao izvršnu vlast da riješi pitanje sela Javorani, koje teritorijalno pripada opštini Kneževo, ali mještani ovog sela ne mogu da organizuju život mimo Banjaluke.

– Neformalna grupa građana iz Javorana prikupila je podatke, uradila elaborat o opravdanosti pripajanja ovog dijela teritorije opštine Kneževo gradu Banjaluka. Zbog svega navedenog molim vas da sa ovim ljudima upriličite sastanak u vezi sa ovom temom – naveo je Drinić.

On je istakao da pripajanje Banjaluci želi oko 240 domaćinstava ili više od 95 odsto stanovnika Javorana, zbog maćehinskog odnosa opštinske vlasti Kneževa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana