Зима је добра за ваше здравље 

Agencije
Зима је добра за ваше здравље 

Не воле сви зиму, али она врло повољно утиче на здравље људи.

Чињеница је да зими има више вируса и грипа, дјелимично и због тога што више времена проводимо у затвореном простору, али зима не мора нужно да утиче лоше на ваше здравље. Напротив, ево неколико разлога зашто је хладноћа добра по здравље.

Сагоријева се више масти

Да бисте смршали током зиме, вјероватно је довољно да само ходате више када је напољу хладно. Разлог томе је што тијело мора напорније да ради да би одржало температуру, а тиме се сагоријева и више калорија.

Бољи сан

Тјелесна температура се мијења током дана, али како се ближи време за спавање, она се снижава како би се тијело припремило за сан. Стручњаци кажу да је идеална собна температура за спавање око 18 степени, што је свакако лакше постићи зими него љети.

Јасније размишљање

У студији која је спроведена на Универзитету у Вирџинији, волонтери је требало да бирају између два мобилна телефона – један је изгледао привлачније на први поглед, али проучавањем детаља би се утврдило да је други знатно скупљи.

Волонтери су стављени у две одвојене просторије, у једној је било веома топло, а у другој хладно. Резултати су показали да је више од 50 одсто волонтера из хладне просторије проучило оно што је исписано ситнијим словима и одабрало бољу опцију. С друге стране, исто је урадило само 25 одсто учесника из топле собе.

Научници сматрају да мозак боље функционише на хладноћи јер му је на топлоти потребно више глукозе да спусти температуру, а то негативно утиче на размишљање.

Људи су срећнији

Јужнокорејско истраживање је показало да зимски спортови позитиво утичу на ментално стање. Испитујући 280 људи, научници су утврдили да скијање учеснике студије чини срећнијим и задовољнијим. Осим тога, испоставило се да што више људи скијају, то мање пажње обраћају на неке бриге и проблеме које имају.

Мање акни

Неки људи који иначе имају проблем са акнама кажу да им се стање побољшава љети, док је у хладнијим зимским мјесецима горе него иначе. Међутим, истраживања то доводе у питање.

Студија спроведена 2002. године испитала је 452 људи који имају проблем са акнама, а 56 одсто пријавило је погоршање проблема у топлим љетњим данима, док се код само 11 одсто њих стање погоршало зими.

Мање шансе за превремени порођај

Студија спроведена у Кини показала је да када температуре пређу 32 степена Целзијусова, шансе да дође до превременог порођаја су двоструке. С друге стране, када температуре спадне на два степена испод нуле, ризик од превременог порођаја је готово двоструко мањи.

Мање уринарних инфекција

Инфекције уринарног тракта су веома честе, углавном међу женама. Али, неке студије показују да их је мање када је напољу хладније.

У студији из 2017. године Универзитета у Ајови учествовали су и мушкарци и жене, а доказано је да је 15 одсто више случајева уринарних инфекција када је напољу више од 27 степени, у поређењу са температуром од око четири степена изнад нуле.

Научници сматрају да је ризик од уринарних инфекција зими мањи јер је и мањи ризик од дехидрације, а то је један од главних фактора ризика за ове инфекције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана