Зашто је здравије спавати у хладнијој соби и избјегавати претопле просторије

Кликс
Foto: Илустрација

Спавање у претоплој соби не само да ствара нелагоду и знојење, већ многи пропуштају бројне погодности које би могли добити спавањем у хладној соби.

Температура од 18 степени целзијуса може значити разлику између лошег и мирног сна, напомињу стручњаци.

Они кажу да спавање у хладнијој соби помаже да останемо свјежи и изгледамо млађе. Спавање у соби с нижом температуром потиче производњу мелатонина који се назива и тјелесним хормоном спавања. Такође је антиоксиданс, што значи да служи као хормон против старења тијела.

Спавање у хладнијој соби би такође могло помоћи и у спречавању несанице. Студије истичу да је неколико облика несанице заправо повезано с вишим тјелесним температурама. Многи људи с несаницом имају потешкоће с регулацијом тјелесне температуре, ограничавајући способност губитка топлине.

Више температуре значе да тијело ослобађа више хормона стреса званог кортизол. Хладнија соба може помоћи у одржавању нивоа кортизола, а то значи мање стреса и бољи квалитет сна.

Спавање у хладној соби може смањити шансе за развој метаболичких болести попут дијабетеса. Такође, побољшава ниво хормона раста који помаже у превенцији болести срца, депресије и претилости. Повишен мелатонин такође смањује ризик од Алзхајмерове болести.

Кад смо у дубоком сну, наше тијело обавља кључне задатке попут поправљања станица и консолидације меморије, али није у стању регулисати тјелесну температуру. Повишење температуре може нас пробудити из дубоког сна, па боравак у хладној соби смањује шансе да се то деси.

Једна од предности спавања у хладнијој соби је та што спречава гљивичне инфекције. Жене могу спријечити инфекције гљивицама спавајући у соби у којој је нижа температура. Бактерије и гљивице воле живјети у топлом и влажном окружењу, па их хлађење просторије током ноћи може држати подаље.

Спавање у хладној соби може побољшати и метаболизам тијела, активирајући "смеђе масти" које сагоријевају калорије из тијела. Такође би могао помоћи у уклањању нежељених масноћа из тијела, што може резултирати губитком килограма.

И на концу, спавање у хладној соби може имати умирујући учинак који може помоћи у борби против болова и упала, што би иначе могло прекинути ваш сан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана