Зашто је шећер лош за здравље?

GS
Foto: Ilustracija

Превелики унос додатог шећера може имати бројне негативне посљедице по здравље. Вишак заслађене хране и пића може довести до повећања тјелесне масе, проблема са шећером у крви и повећаног ризика од развоја срчаних болести и болести крвних судова.

Из ових разлога, додатни шећер треба свести на минимум кад год је то могуће, што је лако када практикујете исхрану богату хранљивим састојцима засновану на уносу цјеловитих намирница.У наставку текста вам доносимо информације о томе како превелики унос шећера може негативно утицати на организам.

 

1. Може изазвати гојазност

Конзумирање превише додатог шећера, посебно путен слатких напитака, повећава ризик од добијања у тјелесној маси и може довести до акумулације висцералне масти - масти на трбуху повезане са стањима попут дијабетеса и срчаних болести.

 

2.Повећава ризик од развоја кардиоваскуларних болести

Додатни унос шећера повећава шансе за развој фактора ризика за развој кардиоваскуланрих болести као што су гојазност, висок крвни притисак и упала (инфламација). Поред тога, конзумирање превише шећера, посебно из пића заслађених додатним шећером, повезано је са атеросклерозом, болешћу коју карактерише формирање масних наслага које сужавају лумен артерија.

 

3. Повезаност са акнама

Исхрана са високим садржајем шећера може повећати лучење андрогена, производњу уља и упалу, а све то може повећати ризик од развоја акни. Поред тога, многе популационе студије су показале да руралне заједнице које конзумирају традиционалну, непрерађену храну имају много нижу стопу акни у поређењу са урбанијим подручјима гд‌је је прерађена храна дио стандардне исхране.

 

4. Повећава ризик од дијабетеса

Дијабетес је међу водећим узрочницима смртности широм свијета, нарочито због његових микроваскуларних компликација. Његова распрострањеност се више него удвостручила у посљедњих 30 година, а према тренутно доступним процјенама његова учесталост ће наставити да се повећава. Исхрана са високим садржајем шећера може довести до гојазности и инсулинске резистенције, а оба стања су фактори ризика за дијабетес типа 2.

 

5. Доприноси развоју малигнитета

Превелики унос шећера може довести до развоја гојазности, инсулинске резистенције и упале, а све су то фактори ризика за развој малигнитета. Студија на преко 22.720 мушкараца која је трајала више од 9 година открила је да је повећана потрошња шећера из напитака заслађених шећером повезана са већим ризиком од развоја рака простате. Друга студија је открила да је рак једњака повезан са повећаним уносом сахарозе и заслађених пића. Истраживања о вези између додатног уноса шећера и других малигних болести су у току, а потребно је још студија да би се у потпуности разумио овај сложени однос.

 

6. Повећава ризик за развој депресије

Висока потрошња шећера повезана је са когнитивним оштећењима, проблемима са памћењем и емоционалним поремећајима попут анксиозности и депресије. Истраживачи вјерују да хронична системска упала, инсулинска резистенција и поремећени допаминергички систем сигнализације награђивања, што све може бити узроковано повећаном потрошњом шећера,могу допринијети штетном утицају шећера на ментално здравље.

 

7. Убрзава старење коже

Боре су природни знак старења коже. Међутим, лош избор хране може погоршати боре и убрзати процес старења коже. Крајњи производи напредне гликације (АГЕ) су једињења настала реакцијама између шећера и протеина у људском организму. Сумња се да ова једињења играју кључну улогу у старењу коже.Конзумирање исхране богате рафинисаним угљеним хидратима и шећером доводи до стварања АГЕ, што може довести до прераног старења коже. АГЕ оштећују колаген и еластин, протеине који помажу да се кожа истегне и задржи младалачки изглед. Када се колаген и еластин оштете, кожа губи чврстину и почиње да виси. Потребно је више истраживања да би се у потпуности разумјела веза између шећера и промјена на кожи код људи.

 

8. Може убрзати старење ћелија

Теломере су структуре које се налазе на крају хромозома, а то су молекули који садрже дио или све генетске информације. Теломере д‌јелују као заштитне капице, спрјечавајући хромозоме да пропадају или да се стапају. Како старите, теломере се природно скраћују, што узрокује старење ћелија и њихово оштећење. Иако је скраћивање теломера природни дио старења, одређени стилови живота могу убрзати овај процес. Показало се да конзумирање великих количина шећера убрзава скраћивање теломера, што потенцира старење ћелија.

 

9. Смањује ниво енергије

Храна са високим садржајем шећера може негативно утицати на количину енергије изазивањем скока шећера у крви праћеног потом падом истог. Сталне промјене нивоа шећера у крви могу довести до великих флуктуација нивоа енергије. Да бисте избјегли овај циклус трошења енергије, бирајте изворе угљених хидрата који садрже мало додатог шећера и богате влакнима. На примјер, конзумирање јабуке заједно са малом шаком бадема је одлична ужина за одржавање дневне енергије.

 

10. Може бити узрок масне јетре

Висок унос фруктозе је повезан са повећаним ризиком од развоја масне јетре. Фруктоза је врста шећера, а један од главних извора фруктозе је кукурузни сируп са високим садржајем фруктозе (ХФЦС) који се користи за заслађивање сокова, слаткиша, пецива, житарица и још много тога. За разлику од глукозе и других врста шећера, које преузимају бројне ћелије у цијелом тијелу, фруктозу скоро искључиво разлаже јетра.

 

У јетри, фруктоза се претвара у енергију или складишти као гликоген. Међутим, јетра може да складишти само толико гликогена прије него што се вишак претвори у маст. Велике количине додатог шећера у облику фруктозе преоптерећују јетру, што доводи до неалкохолне масне болести јетре (НАФЛД), стања које карактерише прекомјерно накупљање масти у јетри, преносе Вијести.ме

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана