За дужи животни вијек уносите антиоксидансе

ГС
Foto: Илустрација

Ако сте фокусирани на то да учините све што можете да продужите свој живот, сигурно вјежбате, уравнотежено се храните и покушавате да контролишете ниво стреса. Међу популарним стварима које људи користе како би одржали своје тијело здравим током дужег временског периода, увијек постоји „корак који недостаје“. Један од њих је укључивање антиоксиданаса у исхрану.

Нека од истраживања сугеришу да што више антиоксиданата поједемо можемо имати мањи ризик од смрти. Једна студија објављена у часопису European Journal of Nutrition показала је да су дијете са већим антиоксидативним капацитетом повезане са мањим ризиком од смртности од свих узрока, кардиоваскуларних и респираторних болести.

 

Шта су антиоксиданси и како могу утицати на животни вијек?

Да бисмо разумјели шта су ова једињења, прво морамо да разумијемо шта се дешава у тијелу због чега су толико важни  у нашој исхрани. Током нашег нормалног живота, наше тијело производи слободне радикале, који временом могу изазвати оксидативни стрес у нашем тијелу.
Он може бити повећан због узимања пржене хране, велике количине стреса и цигарета.

Превише оксидативног стреса је повезано са неким негативним здравственим болестима,укључујући Алцхајмерову болест, болест бубрега и одређене врсте рака. Неки подаци чак сугеришу да је превише оксидативног стреса повезано са повећаним ризиком од ране смрти.

Антиоксиданси могу да помогну у неутрализацији слободних радикала који узрокују оксидативни стрес, наглашавајући зашто је укључивање хране богате антиоксидансима невјероватно важно за здраву исхрану.

 

Како укључити више антиоксиданата у исхрану

Нема сумње да је важно укључити антиоксиданте у своју исхрану како бисте се борили против превелике количине оксидативног стреса.

Пошто отприлике 90 одсто Американаца не једе препоручене количине воћа и поврћа сваког дана, који су кључни извор антиоксиданата, претпоставка је да их нема довољно у исхрани.

 

Бобице

Иако постоје мале разлике у садржају антиоксиданата у различитим врстама бобичастог воћа, људи могу бити сигурни да ће уживање у овим воћним залогајима нахранити тијело значајном количином антиоксиданата.

 

Тамна чоколада

Црна чоколада у исхрани може тијелу дати антиоксидативни подстицај, због природног какаа који се користи за прављење чоколаде.

Она садржи више фенолних антиоксиданата од већине намирница.

Kафа и чај

И кафа и чај садрже природне антиоксиданте који могу утицати на побољшање нашег здравља.

 

Пистаћи

Једна од ријетких намирница богатих антиоксидансима које су такође комплетан протеин - што значи да имају свих девет есенцијалних аминокиселина које се иначе налазе у протеинима животињског поријекла. А нова студија коју је спровео Универзитет Корнел и објављена у часопису Nutritients открила је да пистаћи имају висок ниво антиоксиданата.

Антиоксиданте садрже и црвени пасуљ, боровнице, шипак, трешње и црно вино.

 

Црвени пасуљ

Може имати више антиоксиданата од хране која је званично позната као извор антиоксиданса, попут бобичастог воћа.


Поморанџе

Сок од поморанџе је пиће за јачање имунитета. Овај природни напитак такође садржи низ моћних антиоксиданата, укључујући флавоноиде, каротеноиде и витамин Це, пише РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана