Умирују и лијече: Пића која би требало да пијете пред спавање, нарочито ако патите од несанице

ГС
Foto: илустрација

Квалитетан сан је једна од најважнијих компоненти нашег здравља, а добро се наспавати једнако је битно као и здраво се хранити.

 Нажалост, многи људи муку муче са недостатком сна и са несаницом.

Да би се тијело одморило и напунило батерије за наредни дан, потребно му је у просјеку 7-8 сати неометаног сна.

Међутим, понекад нам се због превише обавеза али и сто мисли у глави, чини немогућим заспати.

Оно што пијете пред спавање може имати великог значаја на то да ли ћете моћи да заспите. Конзумација неких напитака се препоручује непосредно пред одлазак на спавање, јер благотворно утичу на сан.

Вода

Први, и свима доступан напитак свакако је вода. Многи људи крај кревета држе флашицу воде, и то није без разлога. Вода нема шећере, ублажава жеђ те не садржи калорије. Препоручује се да је више конзумирате током дана, како вас увече не би будили одласци у тоалет.

Биљни чај

Биљни чај пред спавање дјеловаће умирујуће на организам. Нарочито се препоручује чај од свежег босиљка, који умањује ниво хормона стреса (кортизола). Ту су и чајеви од камилице, валеријане, менте који су погодни за миран сан, смирење и лишавање стреса.

Млијеко

Топло млијеко пред спавање изузетно је дјелотворно. Иако многима ово није најдражи напитак, како би умањили укус лактозе, можете га искомбиновати са кашичицом меда, клинчића, цимета или куркуме која има протуупално дјеловање.

Сок од вишње

Незаслађени, кисели сок од вишње помаже особама које пате од несанице. Студија спороведена над испитаницама од 50 година, показала је да су они који су два пута дневно пили сок од вишње успјели да одспавају чак 84 минута дуже од оних који то нису радили. Вишња је богата састојцима повезаним са здравим сном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана