Три ствари које вам се догоде кад престанете да једете сир: Једна ће вас посебно обрадовати

ГС
Три ствари које вам се догоде кад престанете да једете сир: Једна ће вас посебно обрадовати

Неочекиване здравствене предности кад исклјучите сиреве из исхране.

Већини људи сир је једна од омиљених намирница. Али, упркос томе што се конзумирање сира препоручује у оквиру режима уравнотежене исхране, превише сира може да изазове нежељене ефекте.

Ако сте се запитали шта се догађа у организму кад престанете да једете сир, ево одговора, преноси „њузбист“.

1. љепши тен

Смањење укупног уноса млечних производа, укључујући и сир, може позитивно да утиче на изглед и лепоту коже. Наиме, мљечни производи доводе се у везу су са вишком производње себума, што може да повећа појаву промјена на кожи.

- Студије показују да мљечни производи могу да повећају ниво инсулина, што повећава производњу хормона који производе себум, а то може да утиче на акне - каже дијететичар Изабел Смит.

- Не примјећујем то код свих клијената, али многи сматрају да конзумирање више мљечних производа повећава избијање акни.

2. Мања учесталост главобоља и мигрена

Уколико патите од мигрене, исхрана богата сиром и другим мљечним производима може да буде један од окидача. Неки сиреви су богати тирамином, амино-киселином која се природно налази у биљним и животињским производима и која се одвајкада доводи у везу са главобољом и мигреном.

Сиреви са високим садржајем тирамина су чедар, швајцарски сир, пармезан, све врсте плавих сирева и камемберт, наводе на Клиници Мејо.

3. Мршављење

Уколико покушавате да смршате, конзумирање сира може да буде „камен спотицања” јер садржи шећере и масти. Примјера ради, 30 грама чедар сира садржи 120 калорија и 30 милиграма холестерола. Поред тога, има 190 милиграма натријума, што је осам одсто препоручене дневне вриједности, као и 10 грама масти, што је 15 одсто препоручене дневне вриједности.

Праћење тежине може да вас мотивише да на неко вријеме одустанете од конзумирања сирева. Али, то не значи да би заувек требало да се одрекнете ове намирнице. Уколико у овом тренутку нисте спремни да искључите сир из исхране, одаберите неки који садржи мањи проценат масноће и лакше ћете изгубити вишак килограма.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана